想起西環搵間有Wi-Fi有叉電位嘅餐廳上zoom,好唔容易先搵到呢間位置比較吊腳 (A1出口行返落山),不過環境幾寧靜餐廳最近換咗新Menu,冇再提供toast😢選擇比較少▶️ Crab meat mentaiko fettucinne ($98)一開始以為份量好少,點知整散咗之後都幾多意粉🍝幾驚喜係上面有啲黑魚子醬,高級嘢🤩咬落似日式飛魚籽咁爆汁蟹肉分量超多🦀每啖都食到真蟹肉,好重本鍾意佢醬汁唔會太過creamy或濃厚,同時味道夠香,可以真正品嚐到蟹同明太子嘅鮮甜味👍🏻入面炒入洋蔥🧅更加香口不過闊條麵比較幼身,不算al dente同好咬口,感覺係啲平價意粉不過因為用料調味好,拉返個平均😋▶️ Ethos kind of brunch ($148)又係一個非常豐富嘅ADB,並且唔係一般常見嘅材料有煙三文魚、炒蛋、牛油果、沙律、炒雜菇、ciabatta意式麵包、法式傳統酥皮肉派酥皮肉凍 (pate en croute)、乳酪煙三文魚兩大片,味道正常炒蛋濕潤🥚上面放上黑魚子醬Ciabatta意式麵包外脆內軟🍞法式傳統酥皮肉派酥皮肉凍係成個set最特別嘅嘢,有啲似威靈頓牛肉嘅概念,外面一層牛油撻
位置比較吊腳 (A1出口行返落山),不過環境幾寧靜
餐廳最近換咗新Menu,冇再提供toast😢選擇比較少

一開始以為份量好少,點知整散咗之後都幾多意粉🍝
幾驚喜係上面有啲黑魚子醬,高級嘢🤩咬落似日式飛魚籽咁爆汁
蟹肉分量超多🦀每啖都食到真蟹肉,好重本

入面炒入洋蔥🧅更加香口
不過因為用料調味好,拉返個平均😋
Crab meat mentaiko fettucinne

又係一個非常豐富嘅ADB,並且唔係一般常見嘅材料
煙三文魚兩大片,味道正常
炒蛋濕潤🥚上面放上黑魚子醬
Ciabatta意式麵包外脆內軟🍞
法式傳統酥皮肉派酥皮肉凍係成個set最特別嘅嘢,有啲似威靈頓牛肉嘅概念,外面一層牛油撻皮🧈中間係肉
牛油撻皮實正香牛油味(不過唔係脆曲奇口感),入面嘅凍肉有層啫喱,口感似鵝肝,幾特別
乳酪杯可以做甜品,入面加咗燕麥、granola、藍莓、士多啤梨,帶天然甜味
Ethos kind of brunch

▶️ Americano
朋友加咗$50轉餐,包沙律或餐湯同飲品
不過呢杯Americano味道好一般🫢如果係咖啡控應該會覺得佢太淡味

食物比預期高質👍🏻超出一般Cafe水準
內部裝修簡約,用灰色做主色,帶啲工業風,樓底高所以感覺闊落

勝在提供Wi-Fi同埋叉電位,食完可以做嘢溫書💻坐咗兩個鐘都冇趕我哋走
Cafe播嘅音樂好好聽😌acoustic vibes
服務還可以,唔知係咪老闆嚟
雖然用高級材料,份量啱啱好,唔收加一,但覺得價錢進取咗少少🤏🏻
不過假如你真係想搵個近HKU舒服嘅地方溫書,呢間會係幾好嘅選擇~
Crab meat mentaiko fettucinne
Ethos kind of brunch