2016-12-06 1210 瀏覽
打工仔心態,星期一番工永遠最灰最冇心機。收工想Happy下自然想搵D好野食啦。近年旺角既黑布街同白布街都開始有唔少新餐廳開左,Lab66都開左一段日子,今日終於有機會試下。門口望入去都幾爆人,好彩二樓都重有位。黑牛即係朱古力雪糕加可樂,雪糕好濃好香朱古力味,相比之下可樂既甜味唔會搶過雪糕的味道。好喜歡雪糕的味道,相當唔錯。朱古力入面加入了橙皮同埋奶油,橙皮的味道令朱古力整體的甜味變得相對冇咁甜,但係香味變得豐富了及清香了,唔錯的配對。有別於泰式生菜包的辛辣,肉碎的味道似中菜,咸咸地,加上青檸的味道幾開胃。配上生菜去食的話,其實我都要番D辣味抄手通常都係紅油抄手比較辣同油,呢道的抄手就以醋味為主。抄手入面的鮮蝦同豬肉的味道唔錯,醋的酸味都幾開胃,前菜黎講幾好的選擇。一客三串嘅牛柳粒,燒得唔算乾身,油脂位同肉嘅比例唔錯👌配碟有少許黑椒粒同蜜糖芥末去調味,整體味道唔錯芝士蕃茄焗豬柳,蕃茄醬是亮點,味道好濃厚同鮮味,同出面罐頭的蕃茄醬感覺好唔同。豬肉勁腍,用刀輕輕一切已經切開,入面重帶點粉嫩。配角有炸薯角,配蕃汁去食是常識吧自家制的漢堡一向都好欣賞,亦都食得出佢呢度真係自家制唔係用工廠的漢堡。

門口望入去都幾爆人,好彩二樓都重有位。
黑牛
Dark Chocolate
生菜包肉碎
口水汁抄手
鹽燒牛仔柳串
一客三串嘅牛柳粒,燒得唔算乾身,油脂位同肉嘅比例唔錯👌
配碟有少許黑椒粒同蜜糖芥末去調味,整體味道唔錯
芝士蕃茄焗豬柳
豬肉勁腍,用刀輕輕一切已經切開,入面重帶點粉嫩。

配角有炸薯角,配蕃汁去食是常識吧
自家制漢堡
漢堡比較軟身,肉汁都算多,牛肉的味道幾濃郁下。咬落去時雞蛋汁流落火箭菜同埋漢堡肉入面,味道溶為一體,相當吸引!

(不過就一定成手都係醬汁同埋蛋汁架啦)
2016-12-05
黑牛