2015-07-31 763 瀏覽
食得肉太多,係時候食下素。父母知道素食一家前排易手,轉左新老闆,所以揀左近旺角既素食一家。約7時入座,點菜期間,人客開始入黎,過左陣就坐滿晒。菜牌既相影得好靚,好吸引。上菜時,D送同張相差唔多,完全冇呃人。健談既老闆好好,佢介紹左幾樣送俾我地。第一樣就係芋頭煲,好香椰香味,D芋頭好林,個汁一D都唔肥膩,同茶餐廳或茶樓既芋頭煲爭好遠。Li個煲味道完全唔覺有味精,少盬少糖,完完全全係食材本身既味。第二樣係蓮藕餅,炸得香脆,熱辣辣上枱。同個煲一樣,完全唔會食到滿口油。第三樣係燒餅,根本同日式餐廳食既冇分法。唯一唔同就係日式餐廳粉漿太多,li度就以菜為主,所以食落啖啖菜,又係少油少鹽,好健康。第四樣係雞絲炒金邊粉。Li樣就味道唔錯,又係少油少鹽,D雞絲真係幾似平日食開既真雞絲。LI度既甜品真係異常出色,一定要試,就算飽都係咁話。師傅刀工好犀利,可以將個豆腐切到幼,好似朵菊花。味道唔太甜,不過薑味多D會好D,記得要趁熱飲。2件餅都咁好食。媽媽好怕食Cheesecake,怕佢陣騷味。但2件餅一d都唔騷,出奇地好食。我同媽媽鍾意食Apple crumble多D,鍾意有D果肉食下,又唔甜。爸爸就鍾意另

健談既老闆好好,佢介紹左幾樣送俾我地。

椰汁芋香牛蒡煲
圍村蓮藕餅
日式野菜秋葵燒餅
雞絲炒金邊粉
LI度既甜品真係異常出色,一定要試,就算飽都係咁話。
薑茶菊花
煎茶芝士蛋糕&Apple Crumble
2件餅都咁好食。媽媽好怕食Cheesecake,怕佢陣騷味。但2件餅一d都唔騷,出奇地好食。我同媽媽鍾意食Apple crumble多D,鍾意有D果肉食下,又唔甜。爸爸就鍾意另一款,茶味夠。
題外話/補充資料: 味道一流,健康,我估佢D茶應該係麥茶,好好味 但餸菜既分量可再多D,一係就平留少少,咁就VERY GOOD
2015-07-20
椰汁芋香牛蒡煲