2021-04-08 2221 瀏覽
海洋公園萬豪酒店入面呢間餐廳,用左Prohibition呢個theme做主題,主打美式fusion菜!.對酒徒嚟講,飯可以唔吃,但酒就唔可以唔飲,所以我地都自己帶左枝紅酒去🍷🤤Hospices de Beaune Mazis-Chambertin Grand Cru Cuvée Madeleine Collignon 2018.我地一坐低就點左枝Sparkling Water,仲叫左三個𝗦𝗲𝘁 𝗟𝘂𝗻𝗰𝗵 ($328+10% per set)包括前菜、主菜同甜品!.📌麵包籃同香滑牛油見佢present得咁靚,以為有驚喜,但可惜無咩特別🧐.前菜: 📌新奧爾良蟹餅外皮炸得香脆,入面係滿滿嘅蟹肉絲撈咗啲蔬菜,中間唔乾,保留到蟹肉絲應有既濕潤,份量好足! 靈魂係特別調嘅沙拉他他醬汁,令味道更豐富更有層次感👍🏾 係三個前菜入面最好食既一個!.📌煙燻牛肉牛肉有微微嘅煙燻味,但略乾左少少🤏🏽可以配蜜糖芥末醬同酸瓜一齊食,但個醬又酸左啲,唔太夾😅.📌吞拿魚他他唔係太新鮮,一食就知道🥲所以食完我又肚痾 #yob玻璃肚系列 個toast又淋左!所以叫Appetizer都係叫翻蟹肉餅穩陣啲.主菜:📌美國牛肋
海洋公園萬豪酒店入面呢間餐廳,
用左Prohibition呢個theme做主題,
主打美式fusion菜!

我地一坐低就點左枝Sparkling Water,
包括前菜、主菜同甜品

📌麵包籃同香滑牛油
見佢present得咁靚,以為有驚喜,但可惜無咩特別🧐
前菜:
📌新奧爾良蟹餅
📌煙燻牛肉
牛肉有微微嘅煙燻味,但略乾左少少🤏🏽
可以配蜜糖芥末醬同酸瓜一齊食,
但個醬又酸左啲,唔太夾😅
📌吞拿魚他他
唔係太新鮮,一食就知道🥲
所以食完我又肚痾 #yob玻璃肚系列
個toast又淋左!
所以叫Appetizer都係叫翻蟹肉餅穩陣啲
主菜:
📌美國牛肋肉USAD Short Rib 五成熟

上枱時會問客人要英芥定法芥,今次就簡左法芥!牛扒旁邊仲有啲鹽俾客人自行調味👍🏾
Rib既份量唔少,不論聞落定食落都好濃炭香味,五成熟煎得啱啱好,食落好有牛肉味,
牛肉脂肪分布平均,非常Juicy👍🏾
呢個亦係三個主菜入面最出色!
📌澳洲草飼西冷 五成熟

呢個澳洲草飼西冷一拍落去,當唐失色!
雖然西冷好厚身,但不論肉質定係肉味都係rib 比較優勝!而且廚師仲落埋塩落西冷度🧐
其實可以好似rib甘on side 其實仲好!旁邊既炸薯角偏咸左少少🤏🏽 西蘭花🥦調左個炸蒜汁好得🤤👍🏾
P.S. 兩款扒中間都仲係好粉嫩,
肉味濃,中間夾雜少少脂肪,提升脂香感👍🏾

📌馬達加斯加大蝦

除左食左有啲焦香味之外,
食落唔夠新鮮,肉質唔爽彈,有啲霉!
而且食呢個份量應該唔會飽😅🤫
📌楓糖漿厚切煙肉

我地仲另外點左個厚切煙肉🥓🤭
邪惡感Max😈燒得稍為乾左點,
煙肉帶有淡淡既楓木蜂蜜🍯味,
但甜味唔夠自然!

📌 巴斯克焦香芝士蛋糕

嚟自西班牙既巴斯克芝士蛋糕
係2019年紐約時報評為年度甜品
巴斯克芝士蛋糕較為輕巧軟綿!
而Prohibition 既巴斯克焦香芝士蛋糕細細舊,而且唔會太甜,口感軟滑,食多件都唔怕🤣
最後我地仲每人要左杯咖啡☕️

做一個完美嘅句號😍😌
整體而言,Prohibition既環境氣氛幾好,坐得舒服👍🏾侍應態度都好好!食物質素都唔錯,可以一試!
2021-03-24