星耀廳

Lighthouse Café
2022-08-26 4510 瀏覽
酒店7月試業,見到YouTube 介紹有自助餐,環境非常靚,好有渡假feel😍 疫情已經兩年幾,好耐無食自助餐,自然心思思想去試吓啦!心諗環境咁好,枱與枱之間又隔得開,縱使近日疫情又上升,都照去食餐buffet啦!Lunch buffet由12點至3點,時間都算充足!去到未開始食嘢已經心情大好啦!😄 首先行個轉,見到食物種類都幾多,樣樣都有啲👍由於地方大,攞食物嘅地方與餐枱有好明顯嘅分隔,而且放食物嘅地方都好大,絕對唔會感覺到攞食物嘅時候周圍係人,呢個環境係香港自助餐都算少見,值得一讚!行咗個轉,就快快脆脆去攞搶手嘅凍海鮮啦!有蟹腳、小龍蝦、蜆、麵包蟹和蝦五樣,職員都keep咗refill, 唔駛擔心被人攞晒就無!🦀蟹腳幾肥美,同埋都幾鮮味,又唔太咸,好好食!其他海鮮就一般啦!無蟹腳咁鮮味!慢慢食完咁大碟海鮮之後,就食下熱食,飲咗盅燉蟲草花豬展湯,都算幾真材實料,好味!跟住就試吓點心和其他熱食,點心就過得去啦!不過唔食亦無損失!但係其他熱食就唔多吸引,叫做每樣試一舊,但係真係一般!雖然唔係難食,但我期望呢個價錢,水準應該有返咁上下啦!無一樣嘢食完想再食,可想而知就真係一般啦😅見到有師傅

見到有師傅即場煮麵,就叫碗喇沙試吓!碗麵湯底唔錯,幾好味!可以試吓!

魚生方面,有三文魚、油甘魚和甜蝦,食落係新鮮,不過三文魚有啲根。

慢慢食,眨吓眼就兩個鐘啦!都食到飽飽哋,係時候要食下甜品啦!攞咗3件蛋糕試吓,個樣幾靚,味道亦都唔錯,達酒店水準!後來响旁邊cafe見到,每件$32,即係呢碟成一百蚊啦!😜雪糕唔係咩牌子杯裝雪糕,似乎係自家製,味道幾清新,質感又滑,唔會太甜,值得試食!最後加埋杯咖啡,好飽啦!

總結嚟講,酒店環境非常好,有渡假feel, 去到已經感覺良好!而且坐得好舒服,唔會有壓迫感!我相信有一半嘅價錢係食環境,而食物只係一般,不過選擇亦算多,應有盡有!如果問呢餐抵唔抵,我就覺得見人見智啦!我只會講性價比唔高!但食得好開心!好relax! 當然講食物,呢個價錢有好多更好嘅選擇,但講環境,我未去過一間酒店食buffet係咁舒服😌
2022-08-23