2020-05-19 940 瀏覽
每次都係我最早到步細閱餐牌,計劃點什麼食材,打點一切等待朋友們來臨。竟然係姬斯汀第一位到達,跟美女先撐一會檯腳,轉眼亞軍森鵰都殺到喇!食飯或打邊爐真心唔想飲啤酒,成肚氣成肚酒頂住個胃食唔得多,我要食野呀!但高高興興跟朋友們暢飲,真的很難抗拒。無幫襯段長時間,再次到訪!色香味質素都大插水,生料質素下降到吊車尾,依間火鍋係我揀選,十分抱歉,對不起朋友們啊!五個麻甩一個虛,雷奧、神州、神都、雲娘、利民,養生全席。花螺、生蠔、雞子、花膠、螺片,多款食材都滋陰補腎又壯陽,爽啊!Asahi 啤酒,最支持日本啤!清爽順喉不嗆,酒味溫和不苦澀,大啖灌入透心涼!Wasabi 牛柳粒,全熟牛柳粒六面煎封十分香口,外層嚥韌裡面水潤極彈!肉汁泛濫,毫不留情的青芥辣汁,直擊腦袋,鼻孔打震,感覺爽爽。牛味濃郁甜美,給您滿分!脆皮炸大腸,有鳳梨伴碟呢,非常傳統。薄薄腸衣香脆帶甜,厚身白肉肥美爽彈滲出豬肉鮮味,不腥不嗅,追食幾件無得頂!辣酒煮花螺,不是大就好食架!好睇唔好食,硬掘掘的花螺肉,黏黏厚厚的麻辣芡,甜味出眾麻辣微弱,過過口癮的質素。雷式混醬,我的獨門混醬,指天椒、生蒜、炸蒜、生蔥,簡單好味勁辣吸引。火鍋必備

雷式混醬,我的獨門混醬,指天椒、生蒜、炸蒜、生蔥,簡單好味勁辣吸引。火鍋必備,蔥香、蒜甜、椒辣、油鮮,所產生的化學作用難以形容,無與倫比!配肉配海鮮同樣出色!另外仲有麻辣醬、芝麻醬、豆瓣醬、沙茶醬提供,本人少食少食。

滋補螺片花膠雞湯,落生雞件大火滾開熄火耐心等候 10 分鐘,啟動﹗打開濃煙密佈香氣突襲,雞湯芬芳無比,索一索口水滴滴!厚厚膠膠黏嘴,滾燙的湯汁舒服暢快!極濃的雞甜味道,鳳脂無敵甘香,提味百倍!雞肉彈滑嬌嫩,花膠爽而嚥韌,非常出色!大家都飲到乾塘無得剩,未打邊爐就要先加湯咯。打到尾聲湯汁極濃極甜,百味融合鮮甜無比!比個麵或比個飯我就更賞心悅目。煮完肥鵝腸後,鵝油提味無限,雖然油膩但非常香噴噴,無論如何都要飲幾啖才心息。

韓國頂級牛肉眼,薄切極嫩滑,乳香突出,牛味清淡。牛三朗,比韓牛味道濃很多。雪花肥牛甘甜的油脂,牛肋片牛味濃稠,牛柳粒彈彈有咬口有牛油香。羊肉片,羶到盡頭無止境,食到我𢲡住塊面,格硬吞落肚,雖然鬆軟微彈,但真的羶到吃不消啊!

赤貝肉,罕有地將刺身料用作火鍋食材,雪藏貨不會有任何鮮甜味,只有少少的爽感,淡淡然的海鮮味道。脆肉鯇魚腩,爽脆有微弱魚味,不過魚脂欠奉偏瘦,未夠香甜。日本廣島蠔,雪藏貨沒有異味已很安慰,儲存得好散發鮮蠔味道,蠔肚厚滑多汁﹗

新鮮肥鵝腸,小心翼翼灼兩灼,縮一縮,不能過火!要保持鮮嫩,要保有鵝油才是皇道!甘香滑溜油潤兼帶爽,不得了!雞子,雪藏火雞子烚熟一點,縮多一點,可去多一點腥味。滾上雷式混醬整粒啪入,皮脆肉嫩,汁液激射。膶一樣的質感,噴汁滋潤雙脣。

十全大寶丸,每款兩粒分贜唔勻啦!生拆蟹粉墨魚丸、黑松露墨魚丸、黃金海膽墨魚丸、香煎鵝肝蝦丸,有創意不過餡太少,所有味道都被墨魚味蓋過,當普通墨魚丸食,彈牙結實有鮮味,合格。芝心牛丸,只得這款另類,芝士餡水汪汪,牛味濃而嚥韌質地。香煎鵝肝蝦丸,食不到鵝肝味道,蝦膠彈滑鮮甜味香濃。冰菜,可以生食當沙律菜,我較喜歡熱食。表面鹽結晶已提供少少咸味,質地獨特咬到索索聲,菜甜味清淡,試試無妨。

胡椒豬肚雞煲,頭啖湯淡茂茂如水清澈,中段漸濃飲得過,尾段有苦澀味。腐竹厚身滑滑,給雞湯帶來濃郁豆味,怪怪的。蘿蔔爽爽爆水,少少澀而甜味欠奉。粟米超甜粟飽滿,激甜爆汁。豬肚先彈牙後嚥韌,陣陣豬甜。雞件沒有驚喜沒有特別,平庸唔難食。雞翼好多毛及毛管喎,清潔得不夠細緻乾淨。

酥炸魚皮,乾身脆卜卜,淨食有點咸,浸湯半濕半滑,咸味搭著胡椒雞湯,很有趣。牛頸脊,除蔬菜外,應該係全晚最優質的食材。牛脂閃令令的,網油平均靚靚的,滾湯拖兩拖粉紅色,出煙入口。牛味鮮氣野蠻霸道,肉味甜甜的,嚥韌滑滑有趙頭。象拔蚌,跟我預計的完全相反,沒有味道硬硬的似足水魷。

白鱔片,雖彈滑但不夠肥味,瘦瘦的泛著強烈草青味。滑嘟嘟,即係鮮滑三拼。蟹子墨魚滑腥酸,蟹子蝦滑同樣腥酸。鯪魚滑免強可以,起碼不腥不嗅,全部新鮮度低下。手打四寶丸,手打黑墨丸、手打牛丸、手打蝦丸、手打墨魚丸。手打丸全部硬實不滑不彈不鮮,粉多肉少極黐牙,非常失望。

餃餃陣,即係餃三拼。自製韮菜餃,韮菜爽甜強差人意。自製鮮蝦雲吞,雲吞蝦仁咸腥。自製蟹粉蟹肉雲吞,略咸味濃不鮮。魚皮餃,滑溜溜,咸味突出不嗆最正常。萵筍,爽嫩翠綠清甜。蔬菜籃、生菜、金菇、秀珍菇、鮮冬菇,全部合格美麗!
Asahi 啤酒
脆肉鯇魚腩
日本廣島蠔
新鮮肥鵝腸
雞子
十全大寶丸:生拆蟹粉墨魚丸、黑松露墨魚丸、黃金海膽墨魚丸、香煎鵝肝蝦丸、芝心牛丸
冰菜
酥炸魚皮
牛頸脊
象拔蚌
白鱔片
滑嘟嘟:蟹子墨魚滑、蟹子蝦滑、鯪魚滑
手打四寶丸:手打黑墨丸、手打牛丸、手打蝦丸、手打墨魚丸
餃餃陣:自製韮菜餃、自製鮮蝦雲吞、自製蟹粉蟹肉雲吞、魚皮餃
自製韮菜餃
萵筍
蔬菜籃:生菜、金菇、秀珍菇、鮮冬菇
2019-08-14
Wasabi 牛柳粒