又要嚟鴨脷洲呢個美食沙漠上堂🙈上次食咗泰國嘢,今次同朋友試艇仔粉午市時段好旺場,要等位除咗艇仔粉、仲有多款魚蛋雲吞湯粉,另外有常餐、飯類、招牌炸物等▶️ 麻辣雞扒烏冬 ($51)唯一一款烏冬選擇,如果叫湯粉轉烏冬要加$6,同埋唔包飲品本人唔食麻辣,所以叫咗走辣🙈賣相係平平無奇一碗湯烏冬雞扒連皮,肉質滑嫩,味道新鮮,偏多油脂🐔烏冬並非日式烏冬,唔夠煙韌彈牙,比較實身似上海湯粗麵好在唔易斷,食落算滑身反而湯底出色👍🏻用上不含味精魚湯,鹹中帶魚鮮味,仲有大量青蔥,只係因為雞髀而油咗少少成為呢碗普通烏冬嘅精髓▶️ 雪山粒粒西多士 ($41)上枱「嘩」咗聲😂比預期中大份唔係一口西多士,而係兩口每粒size好平均,正正方方好厚身西多士口感唔錯🍞麵包為主,食落鬆軟棉密外面不算香脆 ,未必啱鍾意脆口人士,但我幾like呢個,感覺冇咁熱氣蛋味香,灑上少許糖霜,味道似高力豆沙👅花生醬同煉奶分開上嘅,可能係唔想整淋啱啱炸起嘅西多士,同埋可以俾客人自己控制甜味花生醬比較流質🥜有花生味但唔算香濃,煉奶夠甜雖然唔係佢哋招牌菜,但個人覺得有驚喜同幾值得試 (好食過上次陳新記)▶️ No.1招牌艇仔粉 ($48)大部份人嚟
又要嚟鴨脷洲呢個美食沙漠上堂🙈
上次食咗泰國嘢,今次同朋友試艇仔粉
午市時段好旺場,要等位

▶️ 麻辣雞扒烏冬 ($51)
唯一一款烏冬選擇,如果叫湯粉轉烏冬要加$6,同埋唔包飲品
本人唔食麻辣,所以叫咗走辣🙈
賣相係平平無奇一碗湯烏冬
雞扒連皮,肉質滑嫩,味道新鮮,偏多油脂🐔

烏冬並非日式烏冬,唔夠煙韌彈牙,比較實身似上海湯粗麵
好在唔易斷,食落算滑身
成為呢碗普通烏冬嘅精髓
麻辣雞扒烏冬

▶️ 雪山粒粒西多士 ($41)
上枱「嘩」咗聲😂比預期中大份
唔係一口西多士,而係兩口
每粒size好平均,正正方方好厚身
西多士口感唔錯🍞麵包為主,食落鬆軟棉密
蛋味香,灑上少許糖霜,味道似高力豆沙👅
雪山粒粒西多士

花生醬比較流質🥜有花生味但唔算香濃,煉奶夠甜

▶️ No.1招牌艇仔粉 ($48)
大部份人嚟都叫呢個
超多配料:叉燒、魚蛋、魚片、紅腸、炸魚皮、燒鵝
朋友話叉燒同魚蛋最好食,聽到隔離客人話鍾意魚片😆
河粉底質感唔錯,滑捋捋唔會太腍
湯底同樣用上不含味精鮮魚湯,朋友大讚之餘仲飲晒,一滴不留🍲
No.1招牌艇仔粉

▶️ 凍奶茶 (+$4)
唔記得叫少甜,飲落有台式珍珠奶茶甜度🫣
完全品嚐唔出茶味
不過食完鹹嘅湯烏冬飲番幾啖都幾啱嘅,口渴之下都會飲晒
凍奶茶

最出色當然係佢個鮮魚湯底🐟令佢嘅湯麵河粉與眾不同
其次係西多士有驚喜!
不過有個朋友叫咗生炸雲吞配沙律,份量好細,俾朋友取笑係佢嘅減肥餐🤣
環境狹窄啲,坐得比較迫,有機會要同人搭枱
因為長期有人等位,都唔好意思食太耐,費事阻住佢哋做生意
服務幾好,姐姐同叔叔有人情味
性價比高,平均$50/人有埋飲品
可以話係鴨脷洲嘅「特產」
雪山粒粒西多士
No.1招牌艇仔粉