2018-08-06 5321 瀏覽
同事話三希樓的水煮魚好好味 於是同朋友去試吓真心不錯呢間應該算係高級川菜餐廳雖然分店位置比較難找,但都好多人食,特別外國人店員帶我哋坐窗口位,然後即刻睇Menu首先叫個冷盤前菜—蜂蜜番茄冷食再加埋番茄好甜,加上蜂蜜就更甜感覺好似甜品,女性應該鍾意食再來一個沙律笥 分量唔會好多,兩個人食啱啱好。第一次食筍係用沙律整,都好特別鍾意食筍嘅我就當然要試吓開始上小菜—三椒豬手呢道菜有驚喜炒得好香好夠鑊氣豬手切到好小塊,豬皮夠韌好咬口加埋青椒炒得好香果然冇叫錯再來碟我最愛的—熗炒萵筍絲幾舊干辣椒炒埋萵筍絲,特別香特別好食特別爽口,每次都大啖大啖食份量唔少,兩個人食唔晒抵!最後就係重點—水煮桂花魚兩個人叫一碟小份量的水煮魚,但上枱時份量都唔少,兩個人食唔晒,但味道真係好好味魚片完全冇骨,夠滑夠香有夠辣而且仲有好多配菜:芽菜、筍片、薯粉、豬紅、青瓜全部都係入味嘅配菜配埋個水煮湯底一流薯粉夠粗夠煙韌,即使好飽都忍唔住食多幾條最後都係食唔晒,打包返屋企煮其他嘢食最後朋友想試試棗紅千層糕好濃紅棗同椰奶味,朋友讚不絕口!而我認為椰奶味比較重小小蓋過紅棗味的感覺總括而言,餐廳的小菜及水煮魚味道都好好人多食的話可
同事話三希樓的水煮魚好好味 於是同朋友去試吓
真心不錯

呢間應該算係高級川菜餐廳
雖然分店位置比較難找,但都好多人食,特別外國人
店員帶我哋坐窗口位,然後即刻睇Menu

首先叫個冷盤前菜—蜂蜜番茄

冷食再加埋番茄好甜,加上蜂蜜就更甜

感覺好似甜品,女性應該鍾意食

再來一個沙律笥
鍾意食筍嘅我就當然要試吓

開始上小菜—三椒豬手

呢道菜有驚喜
炒得好香好夠鑊氣

豬手切到好小塊,豬皮夠韌好咬口
加埋青椒炒得好香
果然冇叫錯

再來碟我最愛的—熗炒萵筍絲

份量唔少,兩個人食唔晒
抵!

最後就係重點—水煮桂花魚

魚片完全冇骨,夠滑夠香有夠辣

而且仲有好多配菜:芽菜、筍片、薯粉、豬紅、青瓜
全部都係入味嘅配菜
配埋個水煮湯底一流

薯粉夠粗夠煙韌,即使好飽都忍唔住食多幾條
最後都係食唔晒,打包返屋企煮其他嘢食

最後朋友想試試棗紅千層糕
好濃紅棗同椰奶味,朋友讚不絕口!而我認為椰奶味比較重
小小蓋過紅棗味的感覺
總括而言,餐廳的小菜及水煮魚味道都好好
人多食的話可以試多幾款菜式
  • 水煮魚