2021-01-26 664 瀏覽
想食日本嘢🎌,我第一時間就會諗起尖沙咀棉登徑,因為成條街有九成食店都係主打日式菜,包括丼飯、居酒屋同燒烤等。呢日就揀選咗「嵐橋日本料理」,因為見午市套餐好似唔錯😚。餐廳地下嗰層已經滿座,店員就帶我哋上一樓,仲話環境更加舒服。佢又無講錯喎,一樓座位闊落,而且帶份寧靜清幽嘅氣氛😌,絕對適合放鬆心情,享受食物。嵐橋午市套餐有21款選擇,數數手指發現即係幾乎用哂26個英文字母🤣。定價由$128至$198不等,刺身魚生類同熟食類都有。網燒安格斯肉眼扒配白飯($158),套餐賣相非常吸引兼且好豐富,因為包主食、白飯、沙律、味噌湯、前菜同茶碗蒸,係好完整嘅一個套餐🍱。主食以外嘅項目全部都幾好,蒸蛋熱辣辣、好夠味🥚,而前菜就係胡麻豆腐。網燒安格斯肉眼扒勁好食🥩,佢件扒超大塊,能夠切成十件,仲要係厚切。再者,廚師嘅燒牛扒技術高,出品完全能做到我哋要求嘅七成熟,肉身呈粉紅色,並能鎖住肉汁,不得了😋。日式料理嘅牛扒比扒房嘅扒更出色,實在難得!另外,牛扒仲搭配咗乾蒜片同青蔥,夾埋食更香。銀鱈魚西京燒配白飯($168),呢個套餐同樣包齊上述前菜小食。燒銀鱈魚有兩件,餐廳出手唔孤寒。呢度嘅西京燒汁同平日唔同,因為
嵐橋午市套餐有21款選擇[A-U餐],數數手指發現即係幾乎用哂26個英文字母🤣。定價由$128至$198不等,刺身魚生類同熟食類都有。
網燒安格斯肉眼扒配白飯
網燒安格斯肉眼扒
銀鱈魚西京燒配白飯
銀鱈魚西京燒配白飯($168),呢個套餐同樣包齊上述前菜小食。燒銀鱈魚有兩件,餐廳出手唔孤寒。呢度嘅西京燒汁同平日唔同,因為多咗一份甘甜味🤤。
銀鱈魚西京燒
燒好嘅銀鱈魚外皮金黃微脆,肉質嫩滑🐟,但同時亦唔鬆散,配白飯食好夾🍚。餐廳將呢度日本家常小菜煮得好好,比人一種實而不華嘅滿足感。
食完鹹食,最後就嚟一份甜品,餐廳送上雪糕,而唔係雪米糍,感覺有誠意好多🍨。我哋分別要咗綠茶豆腐味,兩款都唔錯。
總括嚟講,我哋都好滿意喺嵐橋食嘅高質日式午市套餐,價錢唔算平,但我認為係對得住個價㗎👍。最後,店員服務亦都好好,非常有禮貌,而且仲會不斷留意我哋使咪加茶。
2021-01-13
網燒安格斯肉眼扒配白飯