2016-03-08 931 瀏覽
一向對韓式炸雞情有獨鐘,雖然炸雞啤酒熱潮已經冇“星星”時期咁被受吹捧,但咁都無損我對炸雞嘅熱愛。試過多間韓式炸雞店後,今日終於有機會黎到Goobne Chicken(旺角店)滿足我嘅炸雞癮。餐廳環境非常寬闊,坐得幾舒服,仲有好多oppa侍應喔,係我去過眾多韓國餐廳最多韓國侍應嘅一間。蜜糖咖哩烤雞 ($168)烤雞外脆內軟,肉質又滑又多汁,唔會烤到好乾。蜜糖嘅甜味同辛辣嘅咖哩醬好夾,又入味,但有啲鹹,所以一定要叫野飲。芝士烤雞串 ($168)雞塊大蔥串燒,雞塊肉質嫩滑,外層塗咗甜甜酸酸嘅韓式醬料,有啲辣,但係可接受嘅程度。大蔥好有嚼勁,一路𡁻醬汁味一路湧出,但食到尾可能會有渣。串燒沾上半溶嘅香濃芝士,仲可以拉絲,雖然充滿罪惡感,但一於少理!Shark Special ($78)食炸雞梗係要飲返杯冰凍飲品,但又唔想飲啤酒,所以叫咗non-alcohol嘅shark drink,鐘意飲酒嘅你亦可以叫alcohol version。第一啖飲到好重青檸味,慢慢飲多兩啖發覺味道好似能得利黑加倫子軟糖隻味,甜甜酸酸,好refreshing,加上佢係沙冰,所以超級解渴,仲要好大杯,飲極都飲唔完,可以兩

蜜糖咖哩烤雞 ($168)
蜜糖咖哩烤雞
芝士烤雞串 ($168)
芝士烤雞串
Shark Special ($78)
第一啖飲到好重青檸味,慢慢飲多兩啖發覺味道好似能得利黑加倫子軟糖隻味,甜甜酸酸,好refreshing,加上佢係沙冰,所以超級解渴,仲要好大杯,飲極都飲唔完,可以兩個人share(鯊魚只係裝飾喔)。
Shark Drink
Goobne嘅焗雞比我想像中好食,芝士雞串同蛋卷亦做得好出色,非常滿足,絕對可以回頭。
蜜糖咖哩烤雞
芝士烤雞串