2011-03-18 253 瀏覽
一家四口來到呢間新開的小菜館。人不多,店面乾淨,擺設簡單,好有住家飯的感覺。其實都唔知呢間野系食o羊架。打開MENU, 好SURPRISE, 因為,大江南北的菜式多有,但系就以上海菜,四川菜為主, 有D菜名聽都未聽過, 幾有私房菜的感覺。為食的我 MENU 上的每道菜我都想食。哈哈! 價錢好抵--花旗參雞湯都只系28蚊,牛尾鍋 70 蚊有找。我地最後就決定先試一D 比較 考工夫的菜。一共點了五道菜--1。巧手蒜泥黃瓜-- 一上枱就看得出師傅的刀工。平時d 拍黃瓜都系一大舊一大舊上枱ga ma。 但系呢度D 黃瓜就切成螺旋型-- 咬下去口感特別好。 黃瓜新鮮清脆,調味調得剛剛好,既唔會蓋左瓜的鮮味,又唔會淡貿貿。LIKE!2。古法牛尾鍋-- 好大碟!無想到$68 會咁大鍋。 不過,唔好食的話,大鍋都無用啦。但系呢,呢個牛尾鍋系超好味羅!我平時好怕食牛尾都忍唔住食完又食啊。個汁真系好特別--系我未食過的味,送飯一流!3。至尊龍皇金沙--聽個名真系估唔到系o羊來的。但店員大力推薦,又話唔系度度有得食,就決定試一試。原來,龍皇就系九肚魚, 金沙就是我最愛的鹹蛋黃。呢個餸好惹味, 但一定要即刻食

一共點了五道菜--

蒜泥黃瓜
古法牛尾鍋
3。至尊龍皇金沙--聽個名真系估唔到系o羊來的。但店員大力推薦,又話唔系度度有得食,就決定試一試。原來,龍皇就系九肚魚, 金沙就是我最愛的鹹蛋黃。呢個餸好惹味, 但一定要即刻食, 如果唔系,凍左就食唔到哥種外脆內軟的口感,鹹蛋黃亦會流失。鹹蛋黃蝦 (黃金蝦) 我就食過啦,今次呢個配搭就真系無試過o勒。
至尊龍皇金沙--好味到爆!

4。香酥黑醋排骨-- 好CRAZY ! 58蚊, 但系我地每人都分到最少兩舊來食。我男朋友唔多鍾意食酸野架,但系今次都無投訴-- 酸,甜度都適中。我好唔鍾意炸排骨D 肉成日都好 “鞋”-- 今次呢個就唔會有哥D食緊紙的感覺。 正!

5。尖椒皮蛋豆腐-- 有無食過全隻透明的皮蛋? 我無! 我從來無諗過皮蛋同豆腐個味可以咁夾架。 真系好驚喜,好得意。必試!
新奇的皮蛋豆腐。YUMM~
食到肚都爆,埋單啦。。$300 多D 搞掂。 天啊,咁的QUALITY, 咁的 價錢-- 我好痛恨自己住得遠啊。。。可唔可以來港島開分店啊?

走哥陣,我阿哥講左句: “希望下次來唔駛等位啦。” 。。。。我直覺話我知, 下次再來,呢間小廚會好多人,變成另一間長期要排隊的私房菜。建議有興趣試呢間野的, 快D去試啦。唔系第日唔知要等幾耐先有位啊。

HAPPY DINNER!!!!! HIGHLY RECOMMENDED!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
2011-03-16
蒜泥黃瓜
古法牛尾鍋
至尊龍皇金沙--好味到爆!
新奇的皮蛋豆腐。YUMM~
  • 古法牛尾鍋,香酥黑醋排骨,至尊龍皇金沙