2017-02-25 1025 瀏覽
上次泥到希慎行街見到京林屋既時候已經好想試,因為聽聞呢間系京都既百年老店,以製作抹茶甜品而聞名。奈何上次已經訂左其他餐廳食晚飯而冇食到京林屋,今日終於拉左男朋友陪我泥試下啦😝呢到既環境幾舒適,採用日式設計,裝修簡單唔會太花巧。每張枱都幾大張,有足夠既空間同時放幾樣食物😋我地今次坐普通座,限時90分鐘,和座就限時60分鐘。個人覺得呢個安排都可以接受,始終呢到唔系cafe,客人長時間坐系到都幾影響生意。而且以90分鐘食甜品都有足夠既時間😄店員亦都好貼心,點完餐後店員主動問我地需唔需要先上冷面,其餘甜品等食完鹹點再上。呢個安排非常好,甘就唔怕芭菲類既甜品好快溶而盡快食曬去,亦都可以慢慢享受食物😆首先出場既系抹茶蕎麥冷麵,我自己好中意食冷面,但系坊間好少餐廳有得食,難得京林屋有得食仲系抹茶味,即刻叫左泥試下。呢個麵配有醃蘿蔔、甜菇、蘿蔔溶同埋冷麵醬汁。麵有淡淡既抹茶香,配上紫菜一齊食更食到紫菜既香味,唔錯既配搭。麵條厚身,沾上冷麵汁再食味道更加豐富。我地一直好爭扎試香港限定既芭菲好定系林屋芭菲,最後因為想試番傳統口味所以叫左林屋芭菲。芭菲配有小丸子、抹茶雪糕、紅豆蓉、抹茶啫喱同忌廉。抹茶雪糕茶
抹茶蕎麥冷麵
抹茶蕎麥冷麵
林屋抹茶芭菲
林屋抹茶芭菲
抹茶雪糕茶味香濃,奶味亦重。小丸子算大粒,配上雪糕食味道更好。啫喱好滑溜😋
抹茶蕨餅
跟住上場既系抹茶蕨餅,配有抹茶粉同黑糖醬。
抹茶蕨餅
如果單食蕨餅而唔加任何配料味道會有點單調,所以我地都加上抹茶粉去食,會食到更濃既抹茶味,最後加上黑糖去食更加香甜。黑糖配搭抹茶粉一齊食口感似咬緊砂糖,幾得意既感覺。
特濃抹茶雪山
呢個特濃抹茶雪山既分量超大,建議3至4人一齊share😂
特濃抹茶雪山
雪山既配料有小丸子、抹茶雪糕、抹茶啫喱同紅豆蓉(部分配料系放於碗內,要先清空一條小路到碗內先可以盡快食到)。雪山既冰好細好碎,入口即溶唔會過凍,配埋抹茶細味道更香濃。由於食到中間既時候,冰系冇抹茶醬,所以雪山亦附送左抹茶醬,可以按自己既口味再加上抹茶醬,甘就唔怕抹茶唔夠香濃。碗內亦有紅豆蓉,想多點變化可以選擇以紅豆蓉配冰。抹茶雪糕亦系一貫帶有香濃抹茶味再配濃厚既奶味。
培茶沙冰雪糕
因為全程都系食抹茶既關係都想試下其他野,知道京林屋仲有推出焙茶飲品,所以我地就叫左杯焙茶雪糕沙冰泥飲。沙冰有非常濃郁既煎茶味道,解濟十分好。雪糕既焙茶味道亦都香濃,不過奶味亦相對較濃。當食完甘多甜品之後,以焙茶飲品清清味蕾亦系一種享受。
下午茶