2018-06-15 171 瀏覽
常常都會聽到女士們要減肥,事實從未聽過女人嫌自己瘦時下流行一句話,減肥為的是要吃更多,這句我又真係buy 喎。鍾意食又怕肥,日本菜真係賣飛佛。其實從網上都略知鮨一口碑唔錯,六月係我嘅生日月,閨蜜投我所好,訂左枱同我慶生嘩,座無虛席,如果唸住walk-in 唔訂位真係冇得食㗎 。海葡萄別名綠色魚子醬,小粒果的特殊口感,咬在嘴裏散發出海味的清爽,串串晶瑩,好看又有益, 配搭番茄,沙律菜,淋上醋醬油,感覺非常美妙先有沙律做前菜,再有小點螢光魷魚仔,迷你BB魷輕點Wasabi醬油,已經好好味喇有殼活帶子,大大隻帶子,肉厚肥美,鮮、甜、爽脆,好味就係咁簡單。燒物有鳥雞皮串、鳥雞尾尖、鳥雞腎串、鳥雞胸軟骨串,串串都調味適中,火喉亦佳。特別推薦雞胸軟骨,軟軟雞肉,爆汁嫰滑,因為夾著軟骨,你務必要慢慢咀嚼,肉味肉汁必須來回地停留在口腔,非常滋味呢燒鳥雞肝,金黃脆面軟心內層,上面燒汁點綴真係冇得彈。簡單的天婦羅,脆漿不會過厚,入口甘香鬆脆,沒半點油膩的感覺。酒香滲入蜆肉,蜆汁滲入清湯,蜆肉鮮甜,蜆湯味美。日本料理講求食材新鮮,這條池魚時令即劏,輕點醬油提鮮,已經好味得冇話可說,況且價錢唔貴,原條上甚有睇
常常都會聽到女士們要減肥,事實從未聽過女人嫌自己瘦
時下流行一句話,減肥為的是要吃更多,這句我又真係buy 喎

同我慶生

日本海葡萄蕃茄沙律

新鮮螢光魷魚
有殻活帶子
燒物

燒物有鳥雞皮串、鳥雞尾尖、鳥雞腎串、鳥雞胸軟骨串,
鳥雞肝串

燒鳥雞肝,金黃脆面軟心內層,上面燒汁點綴真係
冇得彈。
什錦天婦羅

清酒煮蜆

酒香滲入蜆肉,蜆汁滲入清湯,蜆肉鮮甜,蜆湯味美。
池魚

日本料理講求食材新鮮,這條池魚時令即劏,
輕點醬油提鮮,已經好味得冇話可說,況且價錢
唔貴,原條上甚有睇頭。

我們特意不吃甜品,為的是想食唔想肥,觀乎今晚嘅餐單,低脂好味,我們兩位貪靚之人都非常滿意,朋友祝我生日快樂,吃過這餐,我已經心滿意足,非常快樂了
日本海葡萄蕃茄沙律
新鮮螢光魷魚