2018-07-24 57 瀏覽
今日同朋友去開大埔搵食 經過一番搜尋 終於去到大埔中心嘅呢一間享負盛名嘅餐廳 見到有個大牛扒 身為食肉獸嘅我哋當然要入去挑戰下大牛扒啦食肉獸薄餅 香濃嘅香腸薄片配上雞肉等等嘅配料 擺咗喺香脆可口嘅餅皮上面 油脂甘香 口感豐富 極之正嘅pizza燒豬骨配香煎三文魚 燒烤汁淋喺燒得剛剛好 口感極之軟滑嘅燒豬骨上面 豬肉味發揮得淋漓盡致 食到舐舐脷 而且三文魚煎得好 脆口 魚油非常之多 食落好甘香炭燒美國極佳牛扒 呢個係Olive cafe嘅招牌菜 係一塊兩隻手板咁大嘅牛扒 而且足足有成一寸厚 我哋叫咗五成熟 入面嘅肉質亦都十分之多 唔會咁容易燒乾 食落非常之軟熟 牛肉味非常之濃郁 配上清清嘅炸薯菜 真係有種美國人嘅味道呀香煎蟹餅配刁草芥末醬 有勁多嘅蟹肉壓成一個餅 炸得好香脆 啖啖都係蟹肉 冇其他 添加品 真材實料嘅蟹餅 去邊度搵呀香烤春雞 呢隻春雞肉質非常之嫩滑 雞味濃 色澤好 而且燒得嗰個皮脆卜卜 極之好食香煎西班牙黑毛豬鞍 黑毛豬相信有啲人都食過 呢個黑毛豬鞍燒得有少少果香 唔知係唔係因為佢哋食得多橡果嘅緣故呢酥炸羊架 羊一向都係我嘅至愛 呢個雖然係炸咗 但係都保留咗一點點嘅蘇味

酥炸羊架 羊一向都係我嘅至愛 呢個雖然係炸咗 但係都保留咗一點點嘅蘇味 我最鍾意食㗎啦

宇治抹茶奶昔 抹茶味非常之香 配上幼滑嘅奶昔 係一個絕佳嘅配搭
朱古力奶昔 甜而不膩嘅朱古力加上好滋味嘅奶昔 又係另一個經典配搭
荔枝芒果芝士蛋糕 甜甜嘅荔枝同芒果加上有少少鹹香味嘅芝士 蛋糕感覺好清新而且芝士嘅鹹味令到成個蛋糕多咗一個層次 值得一讚
焦糖朱古力芝士蛋糕 相對上比較甜 可能因為有焦糖嘅緣故
蘋果芝士蛋糕 蘋果嘅果香完全融入喺芝士蛋糕入面 係我最愛嘅甜品之一
日本柚子芝士蛋糕 柚子酸酸甜甜 令到呢個蛋糕甜而不膩 都為咗我地呢一餐解一解油膩感