因為臨近母親節,所以特登請媽媽食自助餐。岩岩好經openrice訂有6折,所以揀左呢間。但要注意一下,我午餐訂1點半食先有6折,但佢2點半就截左,變相得1個鐘食,提提大家可以俾75折既價錢早少少食。雖然平日黎,但人都好多下。一開始先食冷盤,去左刺身吧同海鮮吧搵食。但整體海鮮唔算太新鮮。生蠔冇肉唔鮮,我同媽食左一round已經唔想再攞,佢有專人開蠔,每次每人限攞3隻。其他冷藏海鮮得4款,蜆,青口,螺同蝦,我只攞左蜆同青口,媽食左蝦同螺,唔要求好高其實就ok。刺身種類唔多,只有3-4款,有專人切俾你,我只食左三文魚同希靈魚,味道還好,唔算最新鮮。媽媽食左立魚嚇親,雪到冇哂味除左海鮮吧,前菜整體冷盤前菜仲有沙律吧,有經典沙律菜羅馬生菜,火箭菜等等可以揀,仲有啲配料如粟米,紅腰豆,醃三文魚同兩款醃肉等等可配,醬汁有3款,千島醬等等,沙律吧整體算乾淨。我只推介下面呢樣,三色豆磨菇沙律,有營養高既鷹嘴豆混合入蘑菇,粟米同紅腰豆入邊,有先調味,香草味唔太濃岩岩好,有營之選。前菜,仲有湯同麵包區,但我完美無視,記得有南瓜忌廉湯同冬瓜煲唐排。麵包直頭冇望,食自助餐冇理由食一埋包去削弱自己個胃既戰鬥力。野

雖然平日黎,但人都好多下。

冷盤

刺身

三色豆磨菇沙律

野飲區係自己調製,有得自己整凍檸茶,甜度可以自己揀。

到熟食區,有大類肉食,岩哂meat lover。媽媽每樣攞左一舊試,普遍肉類味道正常,唯獨三文魚頭好鹹,仲有雞件好鞋口,其餘ok。
熟食,肉類

好彩有媽媽試食完,我就可以重點出擊,眾多熟食只推介下面呢樣,野菌黑椒牛柳粒。有幾種菇同青紅椒炒,黑椒味唔會太辣,鹹度岩岩好,牛柳粒炒得仲有肉汁,上枱菜式仲有熱度。
野菌黑椒牛柳粒

另一樣我揀左既熟食係燒肉眼,但我極度失望,肉眼燒得過老,冇哂肉味,而且係好鞋口,咬唔開。反而旁邊既蔬菜好食,雞脾菇同翠玉瓜燒得岩岩好,食落仲有蔬菜既水份同甜度,亦冇過分調味,食得出只係落左少少鹽。
燒肉眼,燒雞脾菇及翠玉瓜

熟食吧仲有車仔麵檔,幾款點心同粥檔,但我都無視左。因為冇特別值得推介。媽媽攞左款鮑魚粥,試食一啖,味道相當清淡。

去到甜品,款式都算唔少,有唔少西餅類既甜品,但本人唔太食甜品,所以冇試好多,但媽媽攞左一大堆,話唔算好甜,幾好食,但生果佢就覺得唔新鮮。有朱古力噴泉,可以拮黎點既有兩款生果,蜜瓜同菠蘿,一款手指餅同綿花糖。

最令我驚艷係自助pancake,有得食又有得玩,一個製就可以自己整出黎,出黎既pancake甜度剛好,夠熱同軟,仲可以自己加配料。

自製左兩次,兩次都伴雪糕。雪糕有5款揀,士多啤梨,抹茶,朱古力,溫呢嗱,曲奇口味,我食左一次抹茶一次士多啤梨。兩次都揀左草莓醬,另外有普通糖醬同朱古力醬。仲有一大堆軟糖可以加,我冇加到。
自製pancake伴雪糕加朱古力手指

至於服務方面唔錯既,員工換碟率快,基本上一食完你出左去攞野返黎就會幫你收左碟,雖然唔太環保,但可避免生熟食物混埋而引致交叉感染。但出到去食物枱,如甜品區,要等一陣先會有人理你,幫你攞野,尤其雪糕都等左幾耐下。

整體黎講我覺得最好有折先黎食,原價食唔推介都唔抵。因為一食物款式唔多,二有好多回本食物都唔太新鮮,如生蠔同刺身類,三冇特色推介食物,料都係一般自助餐有既菜式或食物。係甜品區水準同出邊一樣,自助pancake亦係亮點所在。

三色豆磨菇沙律
野菌黑椒牛柳粒