2009-10-25 9 瀏覽
重陽節假期, 特登搵番中學同學一齊聚舊本身想去伊呂波燒肉, 但係要訂枱, 否則只係食得一個鐘, 咁就搵過第二間.沿住金馬道直行到漆咸道, 向上望望見到呢間清進洞, 大家都肚餓, 就走入去食喇餐廳入面唔係好多客, 環境唔錯.我地一行四人, 叫左一個4-5人既set入面包前菜, 湯, 飯, 四個肉, 炒年糕, 炒粉絲同埋生果set 入面肉類可以換主menu 入面相同價錢既其他肉類最後我地有牛肋骨, 豬, 羊同埋雞.呢度服務認真唔錯, 同埋上菜好快我地叫完之後唔夠5分鐘, 十幾碟前菜已經上枱再過多幾分鐘, 豬牛羊雞粉絲年糕已經堆滿左我地張枱.然後再上埋湯同飯侍應姐姐除左會幫我地將D肉剪成一細細塊, 亦都會提示我地燒幾耐, 燒耐左會叫我地放D肉o係邊以防燒焦厲害既係, 我地燒左第一輪, 塊鐵板只係有少少「鑊燶」, 佢地已經好主動咁同我地換第二塊板, 唔似得其他大路既韓燒店, 叫左十世都未有得換總共換左三定四次講下食物質素前菜十二碟, 有泡菜, 海帶, 豆腐, 豆芽, 什菜, 乾魚仔等等每樣都唔錯, 亦都唔辣四種肉類, 每樣都醃得好夠味牛肋骨最好食, 細看之下, 發覺原來塊肉係好有心機咁界左一條
重陽節假期, 特登搵番中學同學一齊聚舊

餐廳入面唔係好多客, 環境唔錯.
我地一行四人, 叫左一個4-5人既set
set 入面肉類可以換主menu 入面相同價錢既其他肉類
最後我地有牛肋骨, 豬, 羊同埋雞.

呢度服務認真唔錯, 同埋上菜好快
我地叫完之後唔夠5分鐘, 十幾碟前菜已經上枱
再過多幾分鐘, 豬牛羊雞粉絲年糕已經堆滿左我地張枱.
然後再上埋湯同飯
總共換左三定四次

講下食物質素
每樣都唔錯, 亦都唔辣
四種肉類, 每樣都醃得好夠味
牛肋骨最好食, 細看之下, 發覺原來塊肉係好有心機咁界左一條條刀痕, 所以唔會靭
炒年糕, 我個人覺得有D酒糟味, 同埋第一啖無乜野, 等多陣就開始辣, 其中一位朋友辣到咳
炒粉絲有水準, 絕對唔係隨便兜兩兜就上碟既貨色

另外一樣好既就係湯, 飯甚至係前菜都可以任添!
大食既有福喇

我地食完之後坐低傾左好一排, 佢地都唔會趕我地走
可能係因為唔多客
anyway, 畀錢既時候有八折, 而且唔會因為添左飯而另收錢
夠均真

總括來說, 值得再光顧
前菜
侍應姐姐會幫忙將大塊既肉剪開先放落去燒