今日和太太往筲箕灣阿翁廚房食上海菜, 我們點了阿翁上湯小籠包, 水餃、雪菜肉絲湯面、上海排骨菜飯、拍蒜油渣炒菠菜、熱菜蜜、凍豆漿和酒釀桂花湯丸。點菜後侍應奉上例湯冬瓜朱骨湯, 湯無加味精, 入口清甜, 冬瓜爽口, 朱骨肉好新鮮, 好一碗消暑例湯;上湯小籠包共有5隻, 小籠包肉質鮮甜, 湯好香好鮮甜, 皮薄餡靚, 配薑絲和醋一起食食落更帶出小籠包的美味;水餃共有6隻, 份量十足, 水餃大小適中, 皮薄肉質鮮甜, 食落不油膩, 美味十足, 配上餐廳提供的醬汁食落更能帶出水餃鮮味, 十分惹味醒胃;雪菜肉絲湯面份量十足, 面好爽口, 雪菜肉絲惹味, 湯底清甜, 好足料的雪菜肉絲湯面;上海排骨菜飯排骨即叫即炸, 排骨炸得金黃, 食落香脆惹味, 好有嚼勁, 菜飯食落爽口, 飯好軟綿不油膩, 值得推介;拍蒜油渣炒菠菜上桌時香氣四溢, 菠菜新鮮爽口, 配上蒜頭和油渣食落惹味而不油膩, 最驚喜是菠菜配上朱肉塊, 食落十分惹味, 好豐富的拍蒜油渣炒菠菜;熱菜蜜甜度適中;凍豆漿純天然而沒有加糖, 好香滑黃豆味, 消暑得黎又健康;最後我們點了酒釀桂花湯丸, 湯丸有濃香桂花清香, 酒糟味好香醇, 湯丸是芝麻湯丸, 皮薄芝麻味香濃, 配上桂花酒糟一起食十分惹味。餐廳位置比較偏僻少少, 需要於筲箕灣道過馬路後看到凱施面包旁的樓梯前往, 餐廳食物美味, 主菜, 甜品和飲品皆份量十足, 而且不加味精, 食到傳統的上海菜, 值得再來。
例湯冬瓜朱骨湯
熱菜蜜