2017-12-12 194 瀏覽
去尖沙咀搵食,首先浮在腦海既自然是厚福街。地下條食街連埋座美食大廈H8大大話話都有超過40間食肆,要係呢度突圍而出都實在唔易。而今日我同朋友相約去到H8,試下呢度一間新開既歐洲Fusion菜--- Y Show Tasty。環境超闊落,我地大約7點黎到都有幾台客。環境安靜,超級適合情侶黎dinner、談談心。一入門口就見到個開放式Bar counter,飲埋酒更加有氣氛!一坐低有驚喜,見到每個位置上都放著一張小卡片,寫住唔同句子,令我聯想到係外國有d餐廳會為每位客人送上一份lucky biscuit,掰開餅乾裡面會有張小字條寫住今日既運程,呢度既做法就好類近lucky biscuit,睇到張小卡片感覺都幾貼心。餐牌既選擇就唔算好多,都係以精緻為主。我同朋友選擇困難,叫個Set dinner兩個人分就最方便,成SET $598,本身靜係個Main香燒美國頂級肉眼扒就已經要$368,所以計返價錢都合理,而且食物好豐富。綠色的火箭菜口感很脆,味道有d澀,但配上濃稠渾厚既黑醋汁,中和了火箭菜獨有的澀味。水蜜桃切片\香甜多汁。重味既火箭菜同黑醋汁,配上味道溫和既水蜜桃、番茄同水牛芝士,味道配搭得

餐牌既選擇就唔算好多,都係以精緻為主。

水牛芝士沙律配日本水蜜桃

綠色的火箭菜口感很脆,味道有d澀,但配上濃稠渾厚既黑醋汁,中和了火箭菜獨有的澀味。水蜜桃切片\香甜多汁。重味既火箭菜同黑醋汁,配上味道溫和既水蜜桃、番茄同水牛芝士,味道配搭得岩岩好。
帶子蟹肉濃湯

餐湯-,質感非常綿密,入口有濃濃蟹膏味道。湯面上少量既牛油令到整個湯增添了牛奶香味。蟹肉分量雖然唔多,但真材實料。由於個湯味道太出色,粒帶子反而變了承托。
黑松露野菌意大利飯

呢間既Risotto做得超出色,個質感如Cream般濃郁,飯粒煙煙韌韌有嚼頭。黑松露特殊既香味加上了野菌既鮮味,好有層次。
香燒美國頂級肉眼配野菌汁

牛扒五成熟,表面睇熟左少少但食落口感剛剛好,大大塊兩個人都好夠食。配菜有番茄仔、花椰菜、燒薯仔、燒蒜頭,新鮮蔬菜經過輕輕燒製,仍然保持了爽脆的口感,如果嫌唔夠味,點一點配搭既野菌汁,清爽蔬菜配上濃郁醬汁特別惹味。
香燒美國頂級肉眼配野菌汁

切開一睇,牛肉仍是嫩粉紅色,入口唔覺肥膩,爽口得黎都多肉汁,牛味好香濃。完全唔需要點個野菌汁都好夠味。
是日甜品-Cheese Cake

是日甜品係Cheese Cake,質感好厚,就咁食比較飽滯,好彩配搭切片士多啤梨可以中和一下‘漏’既感覺。

最後兩個人埋單$ 598加一,飽肚得黎食物質素高,而且環境超舒服,所以我覺得係性價比高既!
2017-11-30
水牛芝士沙律配日本水蜜桃