2024-01-23 746 瀏覽
I am 麻糬super fans🩵之前聽朋友講灣仔有間賣好多顔色嘅麻糬,好奇就搵下試試佢🤣見係灣仔行完街見肚餓就買左5大粒麻糬做lunch😆佢哋啲顏色真係好靚㗎!七彩繽紛🥰我揀咗五粒都係普通皮嘅麻糬($7/pc),佢哋另外有一set呢就係菠蘿皮嘅($8/pc),但係有嘅味道都係一樣🙈以下就逐粒分享吓~1. 紫薯麻糬👍🏽每啖都有淡淡嘅紫薯味,裏面仲有少少蕃薯粒,有啲咬口,又幾得意喎😆2. 原味麻糬👍🏽原味麻糬波波嘅皮比較軟熟,而且呢個餡係一啲軟琳琳嘅芝士混埋喺麻糬入邊,好煙靭😋3. 綠茶紅豆綠茶味相比起比較重,因為唔係好食到紅豆😂4. 芝士麻糬👍🏽真心又幾好食!本身啲麻糬都鹹鹹地,但係依個麻糬包表面有啲係燒脆咗嘅芝士,好有咬口,而且唔會太鹹,正😋5. 斑斕麻糬斑斕有少少鹹鹹地嘅味,再加埋幾粒朱古力粒碎,朱古力唔會太甜,但係真係得幾粒🙈總括而言:🩵個人建議一定要試吓👍🏽原味👍🏽芝士同埋👍🏽紫薯麻糬呀😎
以下就逐粒分享吓~
1. 紫薯麻糬👍🏽

2. 原味麻糬👍🏽

3. 綠茶紅豆
綠茶味相比起比較重,因為唔係好食到紅豆😂

4. 芝士麻糬👍🏽

5. 斑斕麻糬