2019-04-05 300 瀏覽
話說今日係清明節,我同屋企人一齊去咗西貢玩。今次係我第一次食,但係係我阿媽阿爸第 N 次食。我哋叫咗豬頸肉飯,麵包咖哩雞同埋小食拼盤。首先講吓以上嘅豬頸肉飯。豬頸肉好香,脆脆哋,但肉質好腍,應該係炭燒嘅。白飯無乜特別啦,但略嫌有 D dry,食嘅時候建議淋上酸辣汁。嚟到今餐我最滿意嘅麵包咖哩雞!因為份量偏大,建議各位唔好自己一個食。好彩,呢個咖哩雞係唔辣嘅,有好香濃嘅椰汁味,唔係好食得辣嘅朋友都可以試吓。可惜,因為包嘅「容量」有限,所以材料好少;同埋包都被咖哩浸腍哂。因此,我建議各位咖哩控可以叫一個咖哩雞配蒜蓉包,包有埋 D 蒜香會再好食 D。最後係小食拼盤。小食拼盤有沙嗲串燒雞,炸春卷,炸蝦餅同魚餅。身為一個炸物控,我對呢個拼盤覺得好滿意。串燒雞已經有沙嗲味,可以唔點沙嗲汁。炸蝦餅熱辣辣,又好脆,好似係酒樓食嗰 D 炸蟹鉗。春卷嘅材料好足,係好典型嘅泰式素菜春卷。魚餅冇蝦餅咁脆,但味道好濃。食完之後,就明白點解佢會係 2014 年米芝蓮推介。尤其是咖哩,果然名不虛傳。大家去西貢,不仿試吓!

豬頸肉飯

麵包咖哩雞