2015-06-02 1166 瀏覽
之前提直想試下韓式海鮮塔,難得而家不用去韓國,香港便有得試,今次終於約齊8個人去試試!有個friend話譽宴食火鍋坐得舒服,所以我地今次都去譽宴試下,原因係地方就腳,而且又坐得舒服,一家大細去,起碼都有張BB椅。有去過韓國餐廳就知,D位又窄,又限時交枱,D亞豬媽服務又好到呢。。。食剩小小野又黑面,所以韓國餐廳一家大細真係少去原本無乜特別期待,甘樣反而更有驚喜,始終係一間中式酒樓啱香港人口味等左一陣,終於食得,一來到相機先食,之後一層一層打開,估佢唔到!D蝦咁大隻既?雖然不過係基圍蝦,但隻隻都有手板咁大,豉油都唔洗點,立刻放入口,一個字~爽!連平時不食蝦既屋企人都食左幾隻,不用5分鐘,D蝦已經消滅曬。之後大圍一轉攻賴尿蝦,隻隻足8吋,估你唔到,幫隻蝦做完運動後,一開~見真章,雖則不是頂級爆肉,但至少肉質夠爽不浮,合格有餘!好快就開下一層開動!花甲,蜆,東風螺,花甲係頂級貨,大隻肉厚,蜆有少少沙但都幾大隻,東風螺好好味。下一層象拔蚌,份量雖多,但偏細隻,如果份量大D就更好,再一層係大扇貝,我們一人一隻,全程什麼都無點已經放曬入口,隻隻SIZE一樣,無偷工減料,可惜一人得一隻,太少了再來係九

質夠爽不浮,合格有餘!

下一層象拔蚌,份量雖多,但偏細隻,如果份量大D就更好,

再來係九孔鮑,青口同花蟹。九孔鮑好驚喜,不是因為SIZE,而係因為洗得好乾淨又有鮮味,所以食到青口就覺得有D普通,花蟹新鮮,但係細隻,如果換成肉蟹或膏蟹會更開心,蟹有少少失色。

最後試埋有菜既魚湯,豆腐白菜仔,石班加埋上邊D精華汁液,我們大概一人飲左3碗,一個套餐已經夠我地6個大人2個小朋友食了。

總結: 性價比高,食完之後大家都感覺良好,無覺得受騙,驚喜十足。
如果海鮮既size再大D,我會比足一百分
有下次!
2015-05-30