2017-06-15 272 瀏覽
今日在開紅水橋附近上堂,好耐無黎呢頭上堂了,平時黎開紅水橋都係去開輕鐵站向元朗方向附近食,貪果邊多茶餐廳,但係今次有同學提議去對面睇下有咩其他野食,行下行下見到呢間韓式餐廳門口有午餐餐牌,又有幾多人在入面食,我地五個人就入黎試下。坐式,見到好多人食石頭飯,但係旁邊有人叫石頭飯時,服務員姐姐話石頭飯要等半個鐘先有,因為太多人叫做唔切,問我地如果趕時間可以叫其他,所以我睇下餐牌,就叫左一個最普通既韓式豬肉飯。坐底後服務員姐姐第一時間,送上一個紫菜豆腐湯,人人都有份,幾好無味精,而且味道幾好飲。除左個飯之外,係有韓式前菜,每一枱四個人,share的,有三款前菜,食下食下差唔多食晒,D飯就到,幾好味。主角黎啦,韓式豬肉飯,首先講D豬肉,非常入味,甜甜地濃味醬汁泡製,送飯一流,另外亦配上蛋,真係好好食,好快我就食晒,所以非常有驚喜。其實44蚊真係唔貴,即係42再加2蚊凍飲,又有足料紫菜湯,又有前菜,個飯又好食,午餐真係一流,下次有時間再黎一定要試下佢地個石頭飯,咁多人叫一定好食,而呢間餐廳夜晚應該係做燒肉生意,每一枱都有一個煙囪,搵日再黎試下,值得推介!

韓式豬肉飯

2017-05-21