2020-04-13 3902 瀏覽
非常失望!😔專程去幫襯這間小店,寫12:00nn開門,12:20pm去到鎖咗門,打電話問店主,店主指落街買野半小時後返,Ok,我願意等12:50pm入cafe,無客人,店主指價目為首小時$50包一杯茶,之後為$20/hour,叫食物另計我依循餐牌叫了豆腐芝麻蛋糕🍰就開始等食物店主突然指無豆腐,問我芝麻蛋糕ok? 我話ok陸續有人進內光顧(大約6-7人),叫嘅係烏冬、多士,基本上其他客人嘅食物叫咗10-20分鐘上枱,我就一直等,而中途店主無同我講要等幾耐見到第二批客人食完,走埋,件蛋糕仲未有消息,我都再追問,但店主只叫我等———好啦,我等咗1個半鐘有多,我走埋去同店主講:「唔好意思,我諗我唔可以再等你件蛋糕,比我更後來嘅人一早食飽走埋,而你只叫我等,亦無俾確實時間我。」店主:「唔好意思,突然有客人到,安排唔切,先整佢哋果啲......」最後,店主收咗我個半鐘「安坐費」,佢同佢媽媽(幫手)亦有講唔好意思但問題係:1. 作為一間cafe,餐牌上寫嘅食物,如果提供唔到,係咪應該直接同客人講?2. 如果要等咁長時間,有無考慮直接叫客人轉另一個餐?而唔係叫人盲等?3. 做cafe嘅原則同最基本服務
非常失望!😔
我依循餐牌叫了豆腐芝麻蛋糕🍰就開始等食物
店主突然指無豆腐,問我芝麻蛋糕ok? 我話ok
———
但問題係:
3. 做cafe嘅原則同最基本服務都俾唔到,如何營運?
4. 如果個客唔出聲,就由得佢盲等?
5. 第一個落order嘅客見住店主serve晒所有後來者,而第一個客追過單,店主都係叫人等,會唔會好唔尊重客人?
6. 店主竟然同第一個客人講,整唔到件蛋糕原因係突然有客人到,要serve佢地先?

明白逆境中生意難做,亦希望支持小店,但請唔好漠視客人嘅用心,真係好失望😔希望店主之後做返好,謝謝
2020-04-12