2018-04-16 2002 瀏覽
Happy Friday,相約朋友去旺角行街,因此係旺角食晚餐;朋友食乜都無所謂,所以由我打骰😎,就揀左一間係旺角都幾有名氣既café小店。由於小店價錢夠平民、經濟,所以名為”街坊café”一早就經openrice訂座服務book左枱,主餐牌同飲品有6折,如果唔食龍蝦既話,呢個優惠比二人餐更抵食更彈性!! 我地都唔係特別想食龍蝦,所以散叫;小店有好多選擇,前菜、小食、扒類、飯、意粉、甜品,好多野都想試,結果兩個人點左3-4個人既份量….😥😑街坊小食拼盤 (水牛城雞翼、吉列蟹肉忌廉薯餅、薯格、豬肉腸) ($108)由於我地想食水牛城雞翼既原因,所以就點左呢個折後比較抵食既拼盤,賣相唔錯,色彩豐富,而且仲有少許沙律菜添加番d健康感😏;值得一讚既係呢度d炸物都係新鮮炸出黎,薯格同吉列餅都係外脆入軟,但吉列餅係大伏位😥!! 食落軟爛無味,口感奇怪,完全無蟹肉同薯既質感,似炸鮮奶球既感覺。少少辣既水牛城雞翼即使裹左一層醬都仍然食得出脆口既炸粉,不過略嫌個醬濕得制,同埋雞翼入面無味墨汁大蝦意粉 ($78)呢個上枱好靚,明顯有用心擺碟,兩隻大蝦係碟中央起舞🤓;大蝦彈牙、無怪味;墨汁意粉唔會腥,整得唔

墨汁大蝦意粉 ($78)
墨汁大蝦意粉

呢個上枱好靚,明顯有用心擺碟,兩隻大蝦係碟中央起舞🤓;大蝦彈牙、無怪味;墨汁意粉唔會腥,整得唔錯;蜆肉好飽滿,但有少少沙同埋白烚無炒過,呢個有d扣分☹️

五香肉丁焗肉醬意粉 ($72)
五香肉丁焗肉醬意粉

呢個意粉同我心諗既有D出入,無想像中既辣味,而且我嫌五香肉丁少左D,食落同普通肉醬意粉大同小異😲。
五香肉丁焗肉醬意粉

原來小店係用比較幼既意粉,煮得都彈牙;肉醬就茄醬多過肉,不過好彩我唔好食肉,所以可以接受

燒西班牙黑毛豬 ($138)
燒西班牙黑毛豬

本身想叫豬手架,點知小店已經無哂,所以就叫左呢個黑毛豬。本身對呢塊扒無咩任何期望,點知原來咁厚身!!
估計起碼有一吋厚。雖然豬扒並無煎出坑紋,但賣相絕對唔差。燒板烘到好熱先送上枱,上到枱仍然繼續發出”滋滋”聲!!
燒西班牙黑毛豬

唔知係現場燈光唔夠定係其他因素,現場望塊扒既心係淺粉色;肉質唔乾唔韌,有D似豬頸肉既爽口彈牙感,有驚喜😀。
燒西班牙黑毛豬

不過豬味唔夠,燒汁有少許蓋過左,加上醬汁就只有燒汁一款,無其他選擇,感覺有D不足;

街坊雞骨碗仔翅 ($28)+凍檸菜 ($3)
街坊雞骨碗仔翅

每個主菜都可以加$28轉做餐,有一個翅同一杯餐飲。
呢個翅似係素碗仔翅,唔多見有肉絲,不過菇既份量好多,味道亦同平時既碗仔翅差唔多味

其實我地落單果陣有落埋甜品雞蛋仔架😂,但實在太飽,上面果D已經食唔哂,更唔好話要食埋甜品,我地真係無兩個胃😅….好彩小店都比我地取消個甜品,如果唔係就造成大浪費…😗

雖然呢度既價錢比一般既CAFÉ平同抵,但每樣野唔單止份量足,小店更係擺盤、裝飾方面都有用心,加上服務同上送速度都值得讚,所以都推薦比未去過既朋友可以去試下。

題外話:經OPENRICE訂枱除左有6折之外,其實仲有25分里數,但唔知點解小店話我取消訂座,無出席,結果無左里數…打電話去小店查詢又無人接聽,呢度真係有少許不滿😫😫
2018-04-13
墨汁大蝦意粉