青衣長發邨巴士站附近以前係好多小販擺檔,有好多選擇但後來將同一個地方改咗一個名為青衣美食城既地方,但時間就由朝早開到夜晚,不論早午晚3歺定宵夜都可以喺呢到買到。選擇都一樣多,煎炸炒,湯粉麵,串燒,糖水仲有宵夜之選碗仔翅,三溝定雞翼尖。。。。。。以前小販有得賣既而家都有。但嚟呢度食要考慮一點,就係呢度係無冷氣既,凍天都可以但夏天就建議買外賣lu牛腩米嚟呢度如果係買午歺我必買牛腩米,大大碗仲有牛腩半肥瘦超有口質,湯底味道好鮮,真係好正比得上岀面有名既魚蛋粉。燒味飯午餐另一之選就係燒味飯,飯既質感係好重要,呢度啲飯適中,試過好多次都無岀現爛飯或者硬飯,豉油汁撈飯超野味。叉燒,燒鵝都ok。平價衣肚之選

牛腩米
比得上岀面有名既魚蛋粉。
燒味飯
外賣自取