2023-12-22 211 瀏覽
🍜 嚟嘅時候肚子咕嚕咕嚕叫,一坐到位就點咗個招牌雲吞麵。啱啱好,湯頭熱辣辣嘅上嚟,先嚟個深呼吸,個香味已經十足喇!湯頭我話嘛,清甜得嚟微微嘅鮮味,啖啖都係滋味。麵條走住有勁,掂掂哋,好彈牙,真係一絲不苟嘅工夫。啲雲吞唔大隻,但係每粒都包住爽脆嘅鮮蝦,咬落去彈性十足,個人覺得好正!🦐😋 至於旁邊埋單嗰碟鮮嫩嘅芥蘭,又係重口味嘅好拍檔,啲葉脆卜卜,啲莖又軟熟得嚟唔失綠色,好夾雲吞麵喎。唔多唔少,食嗰刻真係淋到嗲,啲味道,啲色澤,啲口感,嗮樣嘢湊埋一齊,真係值得讚個口好!🍽 然後豬手麵呢,就稍嫌平平,響味上比不上雲吞麵,來的重口味一些,俾我話,就畀雲吞麵嗱嗱聲蓋過去喇。不過,我諗,對於價錢同份量呢方面,你要心裏有個準備,真心是細細碗,味道雖好,但食完咪又餓,買兩碗可能先至掂!總之,嚟嘅時候肚餓,走嗰時候心滿意足。雲吞麵真係好食到擰!但梗係一次過搞掂兩碗啦,齋嗰一碗誠實講,吾夠分量架喎。👍