話咁快已過了幾年了,闊別了來西九龍八樓美食廣場已經有一年,今次終於回來了!不但止八樓美食廣場已以全新裝修示人,而且八樓美食廣場的佈局仲靚仔個上次tim,所以我就重新開始執筆來評食評了,我一來到全新的八樓美食廣場的第一步是試下雲南米線,就係「雲一」~我一來到看餐牌果陣,有一個又大方健談的老闆來問我「食乜?」,我就看了好多選擇都唔知「食乜」,老闆就第一時間推介了我試下「肥牛米線」,仲給我選擇不同口味的湯底,有豬骨清湯底、香辣湯底、酸辣湯底、麻辣湯底和酸麻辣湯底比人揀,辣度方面可分三級選擇,有大、中、小辣可選,我就選了「肥牛米線」(麻辣湯底,中辣),老闆一接我Order就即造,老闆對着我「一邊做,一邊吹水」,就問我關於一些食米線的野,我就偱例去同老闆答下一些「吹水」嘢,老闆仲可以比我簡單地觀摩一下「雲一米線」下廚的製作過程,原來個老闆是一個中國人,他識得用「地道」的手法精心烹調創意的菜式,尤其是特色的雲南菜式,不消一段時間,終於有得食了,跟特色茶水盛惠21元(跟汽水則25),價錢豐儉由人,老闆仲話茶水想添飲可以再倒,不另收費,真係超值了~而家開始了試食的「戲玉」了~米線-採用「五豐」靚靚米線

而家開始了試食的「戲玉」了~

米線-採用「五豐」靚靚米線,口感爽口彈牙,好過第二檔的同類野!

肥牛-隨「秘汁」的伴味下,除了保留「牛」味,惹味香甜可口

佐料-有酸菜、芽菜、九菜、時菜、芜葱、肉碎等等的配料,與外面的一樣完美!

湯底-中辣OK辣,辣到麻晒口,辣得來Very Good!(仲有的料真係上乘~)

茶水-普洱香茶,又香又好飲,同酒樓直用「滾水」沖泡式「冇得比!」,因為老闆沖泡茶水好有「方向」,仲係由大陸運來的「特色良品」
肥牛米線
試完不夠「喉」又想食多少少,老闆就介紹我試下「特選炸家鄉薯仔餅」,係即叫即做兼採用「地道式」製法,但是老闆仲話一早售完了,因為「炸家鄉薯仔餅」是以每日限量式岀售,一日售八個,咁唯有「下次請早」再光顧先試下...

雲一,我會再返來的,仲有「炸家鄉薯仔餅」哦~

待續...
2011-02-14