2017-11-01 392 瀏覽
今日同朋友喺筲箕灣食晚飯,兩條麻甩佬都想食啲鑊氣小炒,上網搵到呢間祥囍煲仔小廚喺天悅隔離嘅一條巷仔入面,如果唔係住呢頭都要搵一陣本來都想食啲小炒就算,但係見到有羊腩煲就敵不過誘惑懷舊炸大腸大腸洗得乾淨無異味,炸得香脆可口,配上甜酸醬同菠蘿,屬推介之作,如果大腸可以肥啲就仲正蒜蓉油麥菜為免兩個麻甩佬食肉唔食菜,一開始就叫定個菜,唔會太油,冇煮過熟夠爽脆,但始終都係一碟炒菜,如果話好食到飛天就真係呃你避風塘炒蟹炸完大腸都唔夠熱氣,仲要食個避風塘炒蟹,隻蟹一食就知道係新鮮肉蟹,先走油再同配料快炒,蒜粒辣椒乾身香口,惹味得嚟唔會遮咗蟹肉嘅鮮味,又香又辣,啱晒重口味的我地羊腩煲兩個人叫中size $188,一上枱都嚇親,因為真係好大煲,羊腩係連皮帶骨,肥瘦適中,分量極多。其他地方嘅羊腩煲一人食兩三舊就食完,呢度廚房俾羊腩真係唔手軟。而湯底加咗甘蔗,清甜唔會燥羊腩煲仲跟一碟菜,竟然係豆苗,真係驚喜中嘅驚喜呢度嘅嘢食份量真心多,尤其是羊腩煲,真係食極都食唔完,如果天氣再凍啲嚟食就真係無得頂,下次要試埋佢啲煲仔飯

喺天悅隔離嘅一條巷仔入面,如果唔係住呢頭都要搵一陣

本來都想食啲小炒就算,但係見到有羊腩煲就敵不過誘惑

羊腩煲
而湯底加咗甘蔗,清甜唔會燥

羊腩煲仲跟一碟菜,竟然係豆苗,真係驚喜中嘅驚喜

2017-11-01