2018-11-04 172 瀏覽
朋友最鍾意食拉麵,成日都周圍試麵。不過,唔係間間都做到係日本食嗰種質素。今次聽聞金鶴拉麵的雞白湯選用日本赤雞每兩至三日由日本送黎,同傳統湯底好唔同,咁就決定黎試試。店舖係佐敦地鐵站附近,行大約5分鐘到就到。未入去已經俾佢個門口吸引左,真係勁靚,好有日本畫的風格。店內的裝璜感覺高級,而且係開放式廚房,睇晒師傅的烹調經過。待應送上餐前的濕紙巾,連紙巾都係日本製,朋友覺得好有去日本旅行時去的麵店感覺,而我就幾欣賞佢地咁細緻的用心。我地揀左雞白湯拉麵、活鰻蒲燒飯同餃子。講真平時食開都係豬骨湯底多,好少食到雞白湯底。店員送菜時好細心講牛蒡即炸,可以先食。而雞係凍凍地咁食,話可以食到雞肉質的細嫩味道。果然真係冇令人失望,牛蒡入口爽口唔油膩,慢煮的赤雞肉質嫩滑,凍食又有令人種口感。而最令我驚喜的係佢個湯底,平時拉麵湯底飲第一啖覺得好正好濃,但飲多左就覺得好油。但金鶴的雞白湯係完全冇依種感覺,我係成碗湯飲晒!!佢湯底質感濃厚,但好清甜,飲完唔會口渴,會令人想繼續飲!而佢火炙叉燒好香口,值得推介!活鰻蒲燒飯一打開見到活鰻好肥美好大條,食落口魚皮的甜味滲落去下面的魚肉到,口感juicy,配菜同湯跟鰻魚好夾

我地揀左雞白湯拉麵、活鰻蒲燒飯同餃子。
雞白湯拉麵

活鰻蒲燒飯
一打開見到活鰻好肥美好大條,食落口魚皮的甜味滲落去下面的魚肉到,口感juicy,配菜同湯跟鰻魚好夾,而且份量十足。

元祖煎餃子
朋友話食餐拉麵都會叫個餃子黎食下。依個餃子個皮好薄,餡料充足仲好多肉汁,唔錯!

整體感覺好有驚喜,食物服務裝修都十分用心,味道更是水準之作!下次經開都一定會再黎食過^^
雞白湯拉麵