2024-02-18 46 瀏覽
隱世居酒屋喺日本食過博多牛腸鍋之後,心血來潮突然又想食返,於是去網上揾資料,最後決定嚟呢間居酒屋。當日係年廿九,睇完中醫後,自己一個去到依間居酒屋醫肚,上到去己經係八點正,本來以為樓上居酒居會無乜人,錯啦!估唔到坐滿哂食客,好彩仲剩得最後一張枱安排比我坐。環顧四周,日本人同本地人都各佔一半。兩大枱日本人似係放工之員工同老闆嘅歡樂時間嚟呢度消磨。而餐廳裝修偏向日式酒吧格局,店內有部大電視播緊日本電台嘅節目。我點咗博多牛腸鍋、鐵板海鮮明太子、明太子芝士玉子燒、炸蝦仔、炸物(牡蠣豬肉卷、蘆筍、炸牛腸×3、炸海鰻、炸牛肉、炸秋葵......)。炸物先講吓炸物,薄薄一層脆粉漿包住,沾啲帶酸味嘅喼汁令到各色各樣食材粉外惹味,但炸牛腸可能喺高温嘅情况下縮到一小嚿,感覺無淥咗三十秒嘅牛腸體積咁大。牡蠣豬肉卷可能又就住塊豬肉嘅熟度,連帶牡蠣縮到好細粒,食到有啲到喉唔到肺。其他炸物食材正常。博多鹽味牛腸鍋博多鹽味牛腸鍋一流,牛腸鋪上好多韮菜同芽菜仲有幾片檸檬,賣相吸引。成口牛脂滿足無比,含住嚿牛腸等啲牛脂香氣慢慢浸淫喺口腔裏面,然後差不多食到剩返塊比較韌嘅腸衣就幹脆吞下,真係好好味。明太子芝士玉子燒夾住啲
隱世居酒屋

博多鹽味牛腸鍋

明太子芝士玉子燒
明太子芝士玉子燒
明太子芝士玉子燒夾住啲芝士同明太子,玉子濃郁柔滑,拉絲芝士同明太子餡味道好匹配,不過用匙羹攞起時需要夾穩啲,事關感覺足料墜手兼易散,份量一啲都唔少。
鐵板海鮮明太子
鐵板海鮮明太子呢個比較淡味唔吸引
炸蝦仔

炸蝦仔

炸蝦仔係鐘意食炸嘢嘅人唔能夠錯過,鹹香嘅炸蝦仔酥香鮮脆,無論當佐酒小食又或者係當正餐前菜開胃小點都係一絕。
留意到嚟呢度嘅食客有啲同三五知己飲酒食輕食消磨時間,有啲係情侶嚟開餐,有啲放工約朋友嚟呢度食飯,有啲比老細捉過嚟焗住Happy Hour,無論食客輕食或開餐,每枱都必定有碟串燒放喺佢地面前。
2024-02-08
  • 炸物