2014-12-30 936 瀏覽
過咗幾日大吃大喝嘅假期,本想食得清淡一點,但天寒地凍,真係好想食D熱辣辣嘅嘢暖下身,最後去咗平安日已想嚟嘅“神虎”,今日嚟到都有人龍,唔算長所以排下啦。等待期間,侍應比咗支筆同點餐紙我揀住先,最後等咗十幾分鐘就被安排入座 我圈咗神虎拉麵,揀了 幼麵、硬身、蔥、木耳,不要香油; 這三瓶配菜任意添加:紅姜、辣芽菜、酸菜 (完全“無料”啊)等咗陣我碗麵就嚟咗,內裡有一隻蛋、兩片叉燒、一堆木耳、一堆蔥,感覺良好第一件事當然係試咗啖湯,因為無加香油,所以清少少,個湯不錯;再加D芽菜,令個湯底加添些少辣味。 將隻蛋搣開,WOO 糖心蛋黄流出來了半熟玉子醃得剛剛好,軟度和彈性也恰到好處 , 喜歡 !!!!叉燒 ~ 不過不失個麵我揀咗幼麵,我揀咗硬身, 幼滑略帶爽口 。最後食唔晒D麵,但飲晒D湯 ~ 好有罪惡感
我圈咗神虎拉麵,揀了 幼麵、硬身、蔥、木耳,不要香油;
無料配菜
這三瓶配菜任意添加:紅姜、辣芽菜、酸菜 (完全“無料”啊)
神虎拉麵
第一件事當然係試咗啖湯,因為無加香油,所以清少少,個湯不錯
;再加D芽菜,令個湯底加添些少辣味。
神虎拉麵
將隻蛋搣開,WOO 糖心蛋黄流出來了
叉燒 ~ 不過不失
神虎拉麵
個麵我揀咗幼麵,我揀咗硬身, 幼滑略帶爽口 。

最後食唔晒D麵,但飲晒D湯 ~ 好有罪惡感

題外話/補充資料: 當中男侍應好好禮貎,由入店帶位/轉位/傳菜都好有禮貎好勤力又快手;到賣單由一位阿姐收錢,我張單$83,我比咗HK$105佢,佢令起張100蚊放入收銀機,佢在收銀機內拎了一張十蚊紙同7蚊雞又望下我,佢好似發緊夢,再問我個5蚊係咪我比佢 =_=
2014-12-29
無料配菜