餐廳: 長洲鐵漢
資訊:

同朋友入長洲東灣嬉完水之後好肚餓去搵野食,就見到食串燒/炸物既鋪頭!🤩牆上貼住以往既天然美女相⋯有張栢芝、黎姿、朱茵、王祖賢等等⋯果然係店如其名 非常鐵漢😂而另一幅牆就貼滿左餐廳野食既相😍睇到都已經好肚餓🥹Menu上都好多選擇!而且啲名非常搞笑😂(睇到果陣會笑左出黎)最後好肚餓既我地叫左11樣野🙈冰鎭黃金咖哩魷魚 $42/份呢個價錢黎講份量就唔算好多🥲不過味道係真係好好👍🏻咖喱係汁黎,唔係醬,但咖哩味道好出色!係好地道好香港既咖哩汁!辣度適中,冰凍既魷魚好爽口👍🏻對唔住因為好肚餓所以無逐串同佢黎張close up😂但可以特別講講比較出色/可以改善下既串燒🙈• 豬莤(豚肉芫茜)$28/串總共有3舊,係炸過既豬肉片包住芫茜莖,豬肉片略微炸得耐左,食耐有啲硬,芫茜莖好大方有非常多!不過正正因為太多既原因,食到入口時就同豬肉既量唔係好balance, 而且可能我果舊既莖位比較老,都比較難咬,第一舊一次過擺入口時咬左好耐😂第二三舊我就將入面既茜一半蚊出黎先食,口感就會比較好🙈• 雞皮餃子 $25/串一串共有2舊,雞皮炸到超酥脆,好香口!包住餃子餡,味道又出奇地夾👍🏻(定係雞皮包住所有野都夾到?😂

而另一幅牆就貼滿左餐廳野食既相😍睇到都已經好肚餓🥹

冰鎭黃金咖哩魷魚

冰鎭黃金咖哩魷魚 $42/份

• 豬莤(豚肉芫茜)$28/串

• 雞皮餃子 $25/串

一串共有2舊,雞皮炸到超酥脆,好香口!包住餃子餡,味道又出奇地夾👍🏻(定係雞皮包住所有野都夾到?😂)

蒜燒原條茄子

• 蒜燒原條茄子 $38/條

茄子面頭都有足名既蒜粒,不過面頭既醬料同蒜粒略嫌有啲過咸,覺得無夾醬料一齊食都好食🙈朋友話食左粒蒜覺得好咸🙈

整體黎講都好食既!兩個人一共食左$283💰之後再入長洲都會返黎再食過😛
2023-07-10
冰鎭黃金咖哩魷魚