餐廳: 長洲鐵漢
資訊:

2024-03-17 208 瀏覽
好耐冇去過長洲,趁天氣仲係涼涼地果陣,去返轉長洲就啱哂啦!長洲不嬲都出名多美食,今次就發掘到長洲鐵漢呢間串燒小店,被呢到啲獨家港式串燒深深吸引住🤤串串金蠔💰HK$68係一款好罕見嘅串燒,金蠔係長洲嘅特產之一,烤完之後更香口同更顯金蠔嘅鮮味~金菇肥牛卷(唔辣)💰HK$28肥牛片包住金菇,外面嘅肥牛烤至香軟微脆,裡面嘅金菇爽口又juicy~雞腎串(唔辣)💰HK$15外層微微焦脆,而內裡仍然保留住果份柔嫩多汁,肉質鮮嫩卻又富有彈性,層次感豐富~脆脆平安包(流沙奶黃)💰HK$28第一次見串燒店有得食烤平安包,外層炸到脆脆哋,中間嘅奶黃唔會太甜又做到有流心效果,真真正正做到小店所講嘅外脆內流心,令人一試難忘~蜜燒鹹蛋黃臘腸餅💰HK$38都係呢到獨家嘅串燒之一,表面加咗蜜糖,臘腸肉燒到好juicy,臘腸肉甜味夾埋鹹蛋黃一齊食,超夾~鐵漢少女心💰HK$36外層用豚肉片包圍住粒草莓,中間嘅草莓酸酸甜甜,大大減低咗燒豚肉嘅油膩感,仲令人好開胃添~冰鎮黃金咖喱魷魚💰HK$42呢到嘅招牌菜之一,咖哩味濃郁,偏少少辣,魷魚同白蘿蔔都係冰冰涼涼,減輕咗個辣度,夏天食都好適合~另外,店員服務態度親切,就算係週末時

串串金蠔💰HK$68

金菇肥牛卷(唔辣)💰HK$28

雞腎串(唔辣)💰HK$15

脆脆平安包(流沙奶黃)💰HK$28

蜜燒鹹蛋黃臘腸餅💰HK$38

鐵漢少女心💰HK$36

冰鎮黃金咖喱魷魚💰HK$42

另外,店員服務態度親切,就算係週末時間全場滿座,但店員都好有禮貌同耐性咁對待每枱客人,值得一讚👍🏻

2024-03-16
  • 串串金蠔
  • 蜜燒鹹蛋黃臘腸餅
2024-05-16 11 瀏覽
假日想去長洲玩,可以去試下呢間咁出名既串燒店:鐵漢柔情下午三點左右去到,唔使排隊直入~座位於唔多,大約有廿個位,都坐得幾舒服不過留意:係要現金付款💰最鍾意食呢個燒茄子🍆唔會太油太咸,調味岩岩好,夾起一絲絲肉好治癒~~~另外仲有試平安包仔串燒有黑芝麻味同奶黃味奶黃個款係流心~~~好加分外面燒到脆卜卜,一咬就有流心餡奶黃味好夠!下次會想試下黑芝麻味!仲有試燒雞腿肉串燒外面脆卜卜雞皮,裡面Juicy雞肉,好有誠意
假日想去長洲玩,可以去試下呢間咁出名既串燒店:鐵漢柔情
下午三點左右去到,唔使排隊直入~
座位於唔多,大約有廿個位,都坐得幾舒服
不過留意:係要現金付款💰

最鍾意食呢個燒茄子🍆

唔會太油太咸,調味岩岩好,夾起一絲絲肉好治癒~~~

另外仲有試平安包仔串燒

有黑芝麻味同奶黃味
奶黃個款係流心~~~好加分
外面燒到脆卜卜,一咬就有流心餡
奶黃味好夠!下次會想試下黑芝麻味!

仲有試燒雞腿肉串燒

外面脆卜卜雞皮,裡面Juicy雞肉,好有誠意
2024-05-12
下午茶
  • 脆脆平安包(流沙奶黃)
  • 蒜燒原條茄子
2024-04-14 36 瀏覽
嚟到長洲要食平安包,呢間都幾多foodie推介呢個脆脆平安包,$28/2個,價錢唔算貴,但除此之外,餐廳其他嘢食都幾貴。如果唔係呢個平安包,應該比較少遊客會選擇入長洲食串燒。我覺得呢個應該係佢嘅宣傳策略,博你會唔好意思淨係嗌太少嘢食,會試埋其他貴價串燒。於是我嗌左三樣野,食完都幾失望。脆脆平安包 $28/2個係平時炸饅頭不過入邊有奶黃餡,作為佢嘅宣傳產品都還好,外皮炸得幾脆,不過真係好油。.椒鹽燒賣 $15/3粒普通嘅炸燒賣,有啲硬,冇乜椒鹽味。.蜜燒鹹蛋黃臘腸餅 $38/1件街邊有幾檔都有賣未熟嘅鹹蛋臘腸餅,諗住試吓好唔好食,再決定買唔買啲生嘅返屋企。係好一般嘅臘腸味,$38好貴。.長洲鐵漢 (長洲)長洲新興街65號地舖

於是我嗌左三樣野,食完都幾失望。

脆脆平安包 $28/2個

椒鹽燒賣 $15/3粒
普通嘅炸燒賣,有啲硬,冇乜椒鹽味。
蜜燒鹹蛋黃臘腸餅 $38/1件
長洲鐵漢 (長洲)
長洲新興街65號地舖
2024-02-24 131 瀏覽
小店位於長洲中心地帶新興街,一整條街都很熱鬧,相信到長洲遊覽的大家都不會錯過這條街。小店無論店內或店外都充滿風格,處處都是打卡位。脆脆平安包 (流沙奶黃) $28素日都是吃蒸的平安包,這個脆脆平安包外脆內軟,但與傳統平安包截然不同的是,餡料會從包內流出,創新之餘亦保留傳統。鐵漢少女心 (豚肉士多啤梨) $36好幾枱都點了這個串燒,我都不免俗點了一串。以豚肉包裹著士多啤梨,以士多啤梨入饌,酸酸甜甜的士多啤梨化解了豚肉的油膩。蜜燒咸蛋黃臘腸餅 $38咸蛋黃非常香,而且臘腸餅充滿肉汁。本以為聽到「臘腸」二字就會覺得很咸,但臘腸餅與蜜糖一起燒,我的擔心根本是多餘的~冰鎮黃金咖喱魷魚 $42坊間很少冰凍的咖喱魷魚,裡面除了魷魚,還有蘿蔔,蘿蔔十分入味,魷魚有嚼勁,微微辣。炸花生麻糬丸子 $28這種香甜軟糯的口感,令人難以拒絕❤️ 外脆內軟的麻糬中間是花生軟心,咬開一半,花生香氣溢出,令人忍不住一口接一口。豬茜 (豚肉芫荽) $28以豚肉包裹芫荽,豚肉燒得焦脆,芫荽吸滿了豚肉的肉汁和油份,芫荽味沒有被豚肉遮蓋,芫荽愛好者必試。😋娃娃菜 $18 翠玉瓜 $15總要吃點蔬菜中和一下邪惡感吧。🤣 燒娃娃菜

小店無論店內或店外都充滿風格,處處都是打卡位。

脆脆平安包 (流沙奶黃) $28

鐵漢少女心 (豚肉士多啤梨) $36

鐵漢少女心 (豚肉士多啤梨)

蜜燒咸蛋黃臘腸餅 $38

蜜燒咸蛋黃臘腸餅

冰鎮黃金咖喱魷魚 $42

炸花生麻糬丸子 $28

豬茜 (豚肉芫荽) $28

娃娃菜 $18 翠玉瓜 $15
總要吃點蔬菜中和一下邪惡感吧。🤣 燒娃娃菜保留了娃娃菜原本的甜味;翠玉瓜本來都鮮甜,燒完之後口感變得爽甜,不會乾掉,而且翠玉瓜非常厚身,不會切到很薄。

蒜燒原條茄子 $38
這道菜耗時最久,我和朋友都很期待。😋 茄子肉相當厚,上面加上孜然粉,茄子肉與蒜蓉一起吃,真的好好吃。🥹

蒜燒原條茄子

總括而言,小店無論裝修還是食物都充滿特色,好吃之餘打卡度亦高,到長洲都可以到此一游。😋

脆脆平安包 (流沙奶黃)
鐵漢少女心 (豚肉士多啤梨)
蜜燒咸蛋黃臘腸餅
2024-02-23 93 瀏覽
近年長洲都幾多人講既一間鋪頭(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)主打多款串燒,不過一場嚟到都係想試特色串燒依到裝修都好靚好有心思🤩同埋可以拎埋附近既長洲角酪飲品入嚟都得👍🏽💪🏽脆脆平安包(流沙奶黃) $28/串好難得平時都可以食到平安包,炸到外脆內流心😋😋本人超中意食炸饅頭,所以覺得超好食(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)重要入面超流心,熱辣辣,大推!重可以打卡🥳💪🏽蜜燒鹹蛋黃臘腸餅 $38/件係長洲周圍都見到既特產,未試過都可以一試佢味道比較濃,又咸又甜咁係唔錯😆但感覺就係欠缺一碗飯!送飯一流🤣💪🏽鐵漢少女心(豚肉士多啤梨) $36/串依款好特別!用士多啤梨既酸甜去中和豚肉嘅肥膩感🍓而且咬落去有少少爆汁嘅感覺😝都係可以值得一試嘅特色串燒✨💪🏽煉奶油炸鬼 $18/串以為油炸鬼會係好脆,但咬落去有啲太硬🥺同想像中有啲出入,覺得麻麻地🥲另外男朋友試左鹽燒牛舌同豬頸肉,都覺得唔錯但我哋個胃已經冇位試更加多嘅串燒🤣🤣
近年長洲都幾多人講既一間鋪頭(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
主打多款串燒,不過一場嚟到都係想試特色串燒
依到裝修都好靚好有心思🤩
同埋可以拎埋附近既長洲角酪飲品入嚟都得👍🏽

💪🏽脆脆平安包(流沙奶黃) $28/串
好難得平時都可以食到平安包,炸到外脆內流心😋😋
本人超中意食炸饅頭,所以覺得超好食(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
重要入面超流心,熱辣辣,大推!重可以打卡🥳

💪🏽蜜燒鹹蛋黃臘腸餅 $38/件
係長洲周圍都見到既特產,未試過都可以一試
佢味道比較濃,又咸又甜咁係唔錯😆
但感覺就係欠缺一碗飯!送飯一流🤣
鐵漢少女心(豚肉士多啤梨)

💪🏽鐵漢少女心(豚肉士多啤梨) $36/串
依款好特別!用士多啤梨既酸甜去中和豚肉嘅肥膩感🍓
而且咬落去有少少爆汁嘅感覺😝
都係可以值得一試嘅特色串燒✨
煉奶油炸鬼

💪🏽煉奶油炸鬼 $18/串
以為油炸鬼會係好脆,但咬落去有啲太硬🥺
同想像中有啲出入,覺得麻麻地🥲
豬頸肉
鹽燒牛舌

另外男朋友試左鹽燒牛舌同豬頸肉,都覺得唔錯
但我哋個胃已經冇位試更加多嘅串燒🤣🤣
蜜燒鹹蛋黃臘腸餅
鐵漢少女心(豚肉士多啤梨)
2024-01-20 102 瀏覽
走過長洲嘅小街,隨意尋寶,竟然搵到一間串燒店舖嚟填飽肚子!👀先講講佢哋嘅和牛漢堡,真係一啖屋企味,肉汁滿溢!再嚟個荔枝豚肉,鮮甜荔枝震撼住我嘅味蕾,好正喎!突然間,花枝丸要黎搶鏡,彈牙又多汁,我都唔知花枝丸可以咁上鏡架。😍講到茄子串,真係正中下懷!孜然味咁香咁濃郁,茄子外脆內軟嘅口感絕對五星級,但士多啤梨配豚肉就有少少失手,味道配搭得太突兀,唔係我杯茶喎!🙅‍♂️🍓飲品方面,Asahi烏龍同普洱手工啤就普通普通,冇啲特別。但係好在係,串燒嘅味道夠靚夠正,已經至滿足!💯無論係長洲居民定係返島遊客,我諗呢間店都值得一試!記住帶現金過來啊!

2024-01-14 115 瀏覽
好耐冇去過長洲啦,都bookmark咗唔少小店要去試,其中長洲鐵漢嘅脆脆平安包就最吸引我😂長洲鐵漢主打港式串燒,可以試吓啲特別款式嘅串燒🍢🍡小店嘅佈置都有落過心機,主角鐵漢行漫畫風,都幾打卡able 📸首先必點嘅一定係脆脆平安包,有流沙奶黃或者係芝麻餡💛🖤將普通嘅平安包炸過,有少少似食炸饅頭,一咬開中間嘅奶黃唔算好澎湃,但係個味道好好!第二款必試係蜜燒鹹蛋黃臘腸餅,都係第一次見,與其話係臘腸餅,我覺得更加似豬肉乾嘅味道,甜甜地好有口感😋串燒方面要咗鐵漢少女心👧🏻即係豚肉包住士多啤梨🍓又幾得意,鹹鹹甜甜咁。另一款黎姿,即係荔枝豚肉🐷咬開好Juicy,荔枝嘅甜味平衡咗豚肉嘅油膩感,好好食😚特色小食要咗白酒煮海蜆,味道調校得好好,重牛油蒜蓉味🧄🧈亦都有少少辣椒🌶️所以整體好惹味,如果啲蜆大隻啲就更好啦🤪最後要咗個冰鎮黃金咖喱魷魚,魷魚爽口,帶點微辣,都唔錯🦑飲品方面有好多本地出嘅啤酒,就算冇酒精嘅選擇都有幾款,試咗山楂蜂蜜梳打,飲落清爽酸甜,好有特色,好推薦💯🔸黎姿🔸冰鎮黃金咖哩魷魚🔸蜜燒鹹蛋黃臘腸餅🔸鐵漢少女心🔸脆脆平安包(流沙奶黃)🔸山楂蜂蜜梳打📍#長洲鐵漢 (#長洲美食)長洲新興街65號

最後要咗個冰鎮黃金咖喱魷魚,魷魚爽口,帶點微辣,都唔錯🦑

🔸黎姿
🔸冰鎮黃金咖哩魷魚
🔸蜜燒鹹蛋黃臘腸餅
🔸鐵漢少女心
🔸脆脆平安包(流沙奶黃)
🔸山楂蜂蜜梳打

📍#長洲鐵漢 (#長洲美食)
長洲新興街65號地舖
2024-01-06 91 瀏覽
一直唔知長洲有咁多野食,以為嚟嚟去去都係大魚蛋,芒果糯米糍~呢間店位於長洲碼頭附近,好麻甩但係真係好正!脆脆平安包有少少炸饅頭嘅感覺,但個皮唔夠脆,有奶黃流心嘅效果,但係食完有少少漏蜜燒鹹蛋黃臘腸餅第一次食呢種臘腸餅,無得比較,但好有新鮮感,臘腸同鹹蛋黃嘅鹹香,同蜜糖嘅甜味好夾鐵漢撈丁個樣勁似印尼撈麵,仲以為係印尼撈麵啲friend,點知完全唔係印尼撈麵嗰隻味,好好食,但個碗有啲細比較難撈燒豬頸肉豬頸肉肥瘦適中,燒烤後的表皮帶有焦香,係我今次最鐘意食嘅串燒
呢間店位於長洲碼頭附近,好麻甩但係真係好正!

脆脆平安包

鐵漢撈丁

燒豬頸肉

《長洲覓食之旅3》在長洲講起特色食物,晌好多香港人或遊客心目中都係海鮮、魚蛋、芒果糯米糍,除左呢D究竟仲有冇其他好吃?《長洲鐵漢》主打特色串燒、炸物、小食,開業就快兩年。特色脆脆平安包外貌已吸引不少遊客。脆脆平安包(芝麻):口感似炸饅頭內餡芝麻,香口略甜,流沙奶黃會好吃點。 脆脆平安包(流沙奶黃):一咬開脆炸的麵包皮,內裡的流沙奶黃就擁出,是一個好吃的甜點小吃,必試之作。 炸雞皮:雞皮香口有油份。 風沙鮑魚:有少少似避風塘口味,鮑魚已預先切開為兩口,肉質略硬身。 蜜燒鹹蛋黃臘腸餅:長洲名物😂碼頭附近手信店舖有賣,在這單件賣略貴,口感…似…咸香酒香..香口點的大臘腸餅🤔,可以一試。 鹽燒牛舌:生熟程度控制得幾好,味道略咸。 冰鎮黃金咖喱魷魚🦑:冷冷的口感,食落幾舒服,魷魚感覺比其他好肉質彈牙,咖喱汁香濃,必試之作。
《長洲覓食之旅3》

《長洲鐵漢》
脆脆平安包(芝麻):
口感似炸饅頭內餡芝麻,香口略甜,流沙奶黃會好吃點。

脆脆平安包(流沙奶黃):

炸雞皮:
雞皮香口有油份。

風沙鮑魚:
有少少似避風塘口味,鮑魚已預先切開為兩口,肉質略硬身。

蜜燒鹹蛋黃臘腸餅:

鹽燒牛舌:
生熟程度控制得幾好,味道略咸。

冰鎮黃金咖喱魷魚🦑:

2023-12-24 63 瀏覽
這家長洲鐵漢是長洲角酪的姐妹店,飲完乳酪覺得不俗,提昇了對鐵漢的信心,在這裡叫了撈麵,豚肉京蔥卷及平安包。但這店雖然無咩客人,但炸得仍很怱忙,平安包幾好食,但流沙有點凍,豚肉京蔥卷的豚肉又肥又薄,京蔥大小不一,有一舊京蔥太多,食落未夠熟非常攻鼻!這裡裝修不錯,但食物質素有待改善!
2023-10-23 148 瀏覽
嚟到長洲,點可以唔食平安包?!脆脆平安包其實係炸過的奶黃包,中間的流沙奶黃一咬就爆出,小心熱親個嘴。造型相當可愛,比起普通的平安包饅頭,有餡嘅包好味好多!冰鎮咗嘅咖哩魷魚,估唔到咁好吃!比起熱食更爽口、彈牙。除咗魷魚仲有啲蘿蔔,吸滿咖喱汁,香口又惹味 。蜜燒鹹蛋黃臘腸餅呢個係長洲名物,係人氣之選。邪惡嘅鹹蛋黃,極具風味。秋風起,點可以唔食臘味?時令海鮮今期有白酒煮海蜆、汁燒大元貝、風沙鮑魚。我今日就叫咗白酒煮海蜆,每隻都開晒殼,堆得幾滿,每粒都有蜆肉,帶有牛油香,不會太重酒味~鐵漢少女心原來係豚肉士多啤梨。水果可以解膩,不喜歡食太多肉嘅朋友可以考慮點呢個~獨特的配搭帶比人一種鐵漢柔情的感覺。另外,我叫咗啲蔬菜串燒,例如:菠蘿、雞髀菇、韭菜等,因為係蔬菜,多吃也不怕😋餐廳提供很多款串燒、手工啤,充滿香港🇭🇰長洲特色。
嚟到長洲,點可以唔食平安包?!

蜜燒鹹蛋黃臘腸餅

餐廳提供很多款串燒、手工啤,充滿香港🇭🇰長洲特色。
2023-10-18 104 瀏覽
入到長洲🏝️點可以唔食平安包😋但Soy Egg 🥚同9 Flag 🏳️已經食厭左蒸既,咁岩見到有間串燒店🍢門口貼左炸平安包既相🥯立即入左去試試佢😋必試: 脆脆平安包🥯 (如果入到長洲想食平安包,又食厭左蒸既,可以一試)是但食評🌟💬✰環境😋香港特色😋雖然店鋪細細 但坐位放得幾開 都坐得幾舒服🏪牆身大大隻咁寫左長洲鐵漢4隻字🧔簡單而有力 鐵漢既表現🧔Menu上都有好多款串燒 炸物 主食揀 傳統新式都有🍢應該都滿足到唔同人想食既野難得坐得舒服又多野揀既串燒店😋✰脆脆平安包(流沙奶黃) ($28) 🥯 炸既平安包 岩晒打卡同食厭左蒸既你🙂先講賣相已經可以拎住影十萬張相📸話俾人知你入左長洲又唔想影”長洲站”可以試下影依個味道方面,蛋黃味都夠🥚鹹甜比例剛好 有小小沙既口感⛱️但可惜果日炸得唔夠透外皮唔夠脆 餡唔夠熱🔥如果夠熱,可能流沙既效果會更好⛱️✰煉奶油炸鬼 ($18) 👻 硬掘掘💎😟 本身見到佢都幾得意 expect 佢炸到脆卜卜加埋煉奶🥛 應該超級好食可現實係唔夠熱🔥油炸鬼本身好硬💎冇脆既感覺 都幾失望😟✰桂花蜜漬車厘茄 ($22) 🌼🍅 應該係拌車厘茄 唔係漬🙂上邊灑左D桂花碎🌼加埋桂花蜜本身都

是但食評🌟💬
Menu上都有好多款串燒 炸物 主食揀 傳統新式都有🍢
應該都滿足到唔同人想食既野
難得坐得舒服又多野揀既串燒店😋

先講賣相已經可以拎住影十萬張相📸
話俾人知你入左長洲又唔想影”長洲站”
可以試下影依個
味道方面,蛋黃味都夠🥚
鹹甜比例剛好 有小小沙既口感⛱️
但可惜果日炸得唔夠透
外皮唔夠脆 餡唔夠熱🔥
如果夠熱,可能流沙既效果會更好⛱️

✰煉奶油炸鬼 ($18) 👻 硬掘掘💎😟

✰蒜燒原條茄子 ($38) 🍆 好夠蒜味 惹味😋
孜然粉同蒜粒都俾得幾多🧄
麻油味略略多左DD
但整體味道好食
燒得岩岩好,可以夾到一梳梳🔥
唔會過淋或過硬

是但總結: 鐵漢🧔但柔情既串燒店🍢 傳統新式都有😋
2023-08-12 196 瀏覽
⛱️長洲獨家港式串燒 店鋪原來同長洲角酪🍧係同一個店主👀 而且鋪頭都係斜對面🗿店鋪都幾大 平日中午十二點幾過去都唔係好需要等位餐廳好有心思 真係每一樣detail都做到足 就連紙巾、筷子、竹籤、餐牌都係有自己設計 而食物食物名稱都超級有創意😍符合餐廳主題!超級欣賞🍭荔枝豚肉🐽($28/串): 其中一樣最好食😍 佢係將豚肉包住荔枝🫧 而荔枝係熟透的🥹 而且荔枝甜味有d中和豚肉既肥膩雞脾菇🍄($12/串): 個菇係幾有鮮味!有種食緊海鮮/肉既味道 第一淡唔講以為自己食緊帶子🥹 質感燒得幾好 燒得熟透 但係又未去到爛嗮 反而仲有少少彈牙 調味就加左孜然粉 蒜燒原條茄子🍆 ($38): 茄子燒得偏淋身 而且調味偏濃 好重孜然粉、蒜🧄同埋蔥味 面上配埋少少肉碎幾好食 如果有碗飯撈下就正啦😻流沙奶皇脆脆平安包😽($28/2件): 正常炸流心奶皇包 包有少少甜味 一個係黑糖包炸雙皮奶🥛($22/串): 雙皮奶奶味好出✌🏻唔係用奶粉!而且雙皮奶偏淋少少 應該唔係加左好多魚膠粉 我個人幾幾鍾意🩷軟殼蟹🦀($48): 軟殼蟹有蟹膏 炸得幾脆 蟹腳ok多肉雞軟骨🐔($15/串): 偏重七味粉 正常居酒屋味廣島
⛱️
長洲獨家港式串燒
店鋪原來同長洲角酪🍧係同一個店主👀 而且鋪頭都係斜對面🗿
店鋪都幾大 平日中午十二點幾過去都唔係好需要等位

軟殼蟹🦀($48): 軟殼蟹有蟹膏 炸得幾脆 蟹腳ok多肉

雞軟骨🐔($15/串): 偏重七味粉 正常居酒屋味

廣島蠔🦪($38/串): 蠔外面有少少蜜糖包住黎燒 食落少少似金蠔 肉質比較實 而邊就燒得幾脆

蜜燒鹹蛋黃臘腸餅🍖:臘腸面有一層蜜糖🍯 甜甜哋 有少少似台灣腸!我原本以為臘腸會好鹹 點知唔係 同鹹蛋黃好夾

桂花蜜漬車厘茄🍅($22/串): 呢個配搭幾特別 番茄仔配蜜糖酸酸甜甜 再加埋桂花個陣花香味 好神奇👀

味道:🍢🍢🍢🍢.75/5

📍 長洲鐵漢 (長洲)
地址:長洲新興街65號地舖
  • 荔枝豚肉
2023-07-26 156 瀏覽
1. 脆脆平安包甜而不膩,真係好流沙,好好味,食過之後唔想再食其他奶黃包😋2. 雞皮餃子應該係最好食既野!又香又脆3. 一口牛男朋友話好好食4. 鹹蛋臘腸都OK,偏油膩5.冰鎮咖喱魷魚魷魚軟稔,好辣,一般般
1. 脆脆平安包
甜而不膩,真係好流沙,好好味,食過之後唔想再食其他奶黃包😋

2. 雞皮餃子應該係最好食既野!又香又脆

3. 一口牛
男朋友話好好食

4. 鹹蛋臘腸
都OK,偏油膩

5.冰鎮咖喱魷魚
魷魚軟稔,好辣,一般般

咖喱魷魚

咖喱魷魚
  • 脆脆平安包 (流沙奶黃)
同朋友入長洲東灣嬉完水之後好肚餓去搵野食,就見到食串燒/炸物既鋪頭!🤩牆上貼住以往既天然美女相⋯有張栢芝、黎姿、朱茵、王祖賢等等⋯果然係店如其名 非常鐵漢😂而另一幅牆就貼滿左餐廳野食既相😍睇到都已經好肚餓🥹Menu上都好多選擇!而且啲名非常搞笑😂(睇到果陣會笑左出黎)最後好肚餓既我地叫左11樣野🙈冰鎭黃金咖哩魷魚 $42/份呢個價錢黎講份量就唔算好多🥲不過味道係真係好好👍🏻咖喱係汁黎,唔係醬,但咖哩味道好出色!係好地道好香港既咖哩汁!辣度適中,冰凍既魷魚好爽口👍🏻對唔住因為好肚餓所以無逐串同佢黎張close up😂但可以特別講講比較出色/可以改善下既串燒🙈• 豬莤(豚肉芫茜)$28/串總共有3舊,係炸過既豬肉片包住芫茜莖,豬肉片略微炸得耐左,食耐有啲硬,芫茜莖好大方有非常多!不過正正因為太多既原因,食到入口時就同豬肉既量唔係好balance, 而且可能我果舊既莖位比較老,都比較難咬,第一舊一次過擺入口時咬左好耐😂第二三舊我就將入面既茜一半蚊出黎先食,口感就會比較好🙈• 雞皮餃子 $25/串一串共有2舊,雞皮炸到超酥脆,好香口!包住餃子餡,味道又出奇地夾👍🏻(定係雞皮包住所有野都夾到?😂

而另一幅牆就貼滿左餐廳野食既相😍睇到都已經好肚餓🥹

冰鎭黃金咖哩魷魚

冰鎭黃金咖哩魷魚 $42/份

• 豬莤(豚肉芫茜)$28/串

• 雞皮餃子 $25/串

一串共有2舊,雞皮炸到超酥脆,好香口!包住餃子餡,味道又出奇地夾👍🏻(定係雞皮包住所有野都夾到?😂)

• 蒜燒原條茄子 $38/條

茄子面頭都有足名既蒜粒,不過面頭既醬料同蒜粒略嫌有啲過咸,覺得無夾醬料一齊食都好食🙈朋友話食左粒蒜覺得好咸🙈

整體黎講都好食既!兩個人一共食左$283💰之後再入長洲都會返黎再食過😛
2023-07-10
冰鎭黃金咖哩魷魚