餐廳: 坤記竹昇麵
資訊:

2014-07-16 2710 瀏覽
坤記剛開業時食過一次,叫了事頭婆推介雲呑麵,當時麵到時想試下個湯,覺得味道清淡(無味),唔會燙傷咀(唔熱),再試試D麵,彈牙無份,諗住可能新開張,所以準備不足,但亦因冇乜好感,所以冇再幫親。早幾日想食過下午茶,又想食水餃麵,結果再試坤記,看看其真正實力⋯⋯叫了個牛根水餃麵同五花茶,五花茶先到,好濃好香好足料,收6蚊,平過亦好過涼茶鋪,超值。五分鐘後,個牛腩水餃麺到,點解唔係牛根?睇下餐牌,好似冇話有牛根,但點解寫單阿姐唔出聲?是但啦,先試湯,夠熱,可能有腩汁關係,好淸甜,同D麵好爽,麺比第一次食好好多,差不多有劉森記水準。牛腩都算OK,唔會死實或燘到好似D洗碗布咁,juicy,幾好。水餃就有大把進步空間,一冇味,二水餃尾應該好大力咁㩒實,冇D好鬆軟D感覺,亦可能雪得太耐,同件死屍一樣,硬晒。有機會我會再去要杯五花茶,再搭小巴去深水埗食牛根水餃麵

有機會我會再去要杯五花茶,再搭小巴去深水埗食牛根水餃麵
2014-07-12