2009-10-01 41 瀏覽
是日下午同朋友去清水灣玩水~夜晚會o係鑽石山睇8:30場偽能叛變,見仲有一個鐘頭食飯時間就搵野食o下啦~~知道朋友鍾意食上海菜,見openrice好評不小,就試o下夏麵館啦!!七點幾等飛仔,唔駛四個字就入到去喇~之前o係openrice已經睇o左"攻略",就直接叫個二人套餐($195)。熱爆燻魚、薺菜豆腐羹、菊花魚球、雪菜肉絲炒年糕、高力豆沙。前菜原本叫虎皮素鵝,但係賣曬,得返糖醋小排骨又無o麥興趣...個哥哥就推介熱爆燻魚俾我地喇~(原來我朋友好好好鍾意食燻魚架~)先上枱o既係菊花魚球,一上枱我朋友就同我講都唔跟次序上o既...唔緊要~勁肚餓食先~~汁料酸甜剛好,又唔會搶走魚味~仲好醒胃添~蘇炸得幾脆,食落夠魚味~之後係雪菜肉絲炒年糕,雪菜肉絲個味夠濃,年糕亦好有咬口。接住黎係薺菜豆腐羹,薺菜味清香,豆腐細細粒好得意。飲落都好解渴、好清香。由於要趕住去睇戲,就吹一吹單叫熱爆燻魚快o的黎,順便叫埋高力豆沙上枱。熱爆燻魚應該係全日最好食o既一度菜!!醬汁濃,甜甜地咸咸地、燻魚又整得好香脆~正!!!最後就係高力豆沙,軟綿綿好得意,蛋白味好出。遺憾o既係,面頭撒o既係糖霜,仲要得好小....
是日下午同朋友去清水灣玩水~

七點幾等飛仔,唔駛四個字就入到去喇~

熱爆燻魚、薺菜豆腐羹、菊花魚球、雪菜肉絲炒年糕、高力豆沙。

唔緊要~勁肚餓食先~~
汁料酸甜剛好,又唔會搶走魚味~仲好醒胃添~
蘇炸得幾脆,食落夠魚味~

之後係雪菜肉絲炒年糕,雪菜肉絲個味夠濃,年糕亦好有咬口。

熱爆燻魚應該係全日最好食o既一度菜!!
醬汁濃,甜甜地咸咸地、燻魚又整得好香脆~
正!!!

最後就係高力豆沙,軟綿綿好得意,蛋白味好出。
遺憾o既係,面頭撒o既係糖霜,仲要得好小.....豆沙亦唔夠甜......

趕趕地食完搭七走人,整體都係好好味 : P
要再黎食一次~
菊花魚球
雪菜肉絲炒年糕
薺菜豆腐羹
熱爆燻魚
高力豆沙
整潔的桌面
2009-09-27
$97.5 (晚餐)
菊花魚球
雪菜肉絲炒年糕