2011-11-29 2 瀏覽
銅鑼灣半年一度的盛事,當然要參與一下啦!講的當然是SOGO感謝祭。由放工6:45開始行,直到10:30,收獲當然豐富但係肚就打緊鼓。但其實餓左咁耐已經餓到冇乜胃口,所以便去朝拜老佛爺。10:50到達,店員目無表情但仍然是有禮的告訴我們10分鐘後關門(熱切期待收工的心情我完全理解),所以我們只叫了2個creme brûlée堂食,快D食完唔好阻人地收工啦。面層是仍是脆脆的焦糖,但略嫌厚了一點,但味道有點失望,個蛋好淡,唔夠味,既唔夠蛋味又唔夠vanilla味。友人的用詞是很"稀",唔夠實,感覺似唔覺意倒左D水落去(CREAM都有奶味呀)。唔係唔好食,但冇以前咁好食囉。亦又可能是我以前食開尖沙咀鋪,這次是我一次食銅鑼灣鋪,質素/味道有分別掛......我下次都係幫襯返尖沙咀好了,因為我上2次係尖沙咀食都冇咁既情況。

2011-11-18