2017-06-20 5386 瀏覽
係銅鑼灣行完街, 唸住搵野食, 突然醒起前幾日係網上見到有人介紹"鄰居", 就決定行過去望下。去到既時候發現, 原來我地經過幾次, 但係門面一啲都唔起眼, 如果唔係認真望, 都唔知係一間西餐廳, 會以為係一間外賣既coffee shop, 餐廳一共有兩層, 地下係主要飲品料, 我見掛左個好咖啡既晝, 應該平時都會做下咖啡外賣咁...一入去就問有冇訂枱, 心唸莫非冇位, 等左一陣, 就叫我地沿樓梯上, 上左一層, 個裝修好樹林feel, 牆身有綠油油既葉...但係眼見已座滿人, 原來我地唔係坐哩層, 待應再引領我地再上多一層, 哩層既風格同樓下那層好唔同, 哩層既牆身係水泥牆, 比較偏暗燈光, 帶有少許工業風feel...我地初入座時, 只有兩枱客, 但係陸陸續續, 不用半小時已座滿客人了, 我見大部份人都有訂枱, 所以如果有心想食, 都係建議訂枱會穩陣啲!set dinner 有六款, 每款都有湯/飲品及甜品, 我地叫左黑松露鴨胸意大利飯, 沙律係凱撤沙律, 沙律菜爽口, 醬汁已撈好, 味道剛好, 湯應該係類似海鮮湯, 我覺得太"傑", 味道一般黑松露香味唔太重, 意大利粉偏硬身, 飯

黑松露香味唔太重, 意大利粉偏硬身, 飯既濕度適中, 鴨胸有三塊, 肉質不錯, 但係我覺得太小了...四塊會較好, 就算兩人share 食都每人可有兩塊呀!

另外再單點了一客加拿大豬鞍扒, 薯條係粗薯身, 炸得不夠乾身, 太濕, 豬鞍扒配蘋果溶作為醬汁, 豬鞍煮得太熟, 中間已變晒色, 即已熟透, 一般豬鞍扒中間係帶粉色 (一般人會以為唔熟, 其實咁既豬鞍扒係最好食), 所以哩塊豬鞍較鞋身, 同埋本身應該冇預先調下味, 整塊豬鞍一啲味都冇, 只係靠個啲蘋果溶作為調味, 但蘋果溶係較淡味既配醬, 所以食落係-----"無味"

最後甜品, 好似係自家制椰子味雪糕, 好奶, 同埋拎到黎已經溶掉了..
另外再點了一杯"益力多梳打", 味道普普通通
2017-06-09