跟花樣年華粱朝偉鋸扒@銅鑼灣金雀餐廳 2046http://hk.myblog.yahoo.com/goodboy_philip/article?mid=38060眨下眼原來成兩個月無寫 "好唔好食又睇落去" WOH! 大家一定 "瘦" 左好多! WAKAKA...我都唔想架...去東京番黎又要追寫之前既 SMAP TOUR 東京遊, 其實我無偷懶唔食野, 只不過最主要都係忙到 HIGH HIGH 無時間寫...因為寫一篇"好唔好食又睇落去"唔係求其 POST 幾幅相寫幾句野就算呢...人家有心血架...好喇! 11月開始寫番, 黎黎黎一齊去"食"餐勁, 今次用心少少, 0係 D 相度加料補番數! 話說某晚做野做到十一點幾好想去鋸扒 WOH! 大佬...夜媽媽十一二點邊度有得鋸扒? 當我正想放棄走去食 DORAYA 食吞拿魚飯既時候, 經過金雀餐廳! 望望營業時間至一點 WOH! 即刻仆入去啦! 仲有梁朝偉陪食 TIM!  好唔好食又睇落去? 地址: 銅鑼灣蘭芳道13-15 號地下 當年王家衛既花樣年華同 2046 有幾段0係金雀餐廳拍, 餐廳裡面除左有強烈電影感之外, 餐廳牆上仲有
跟花樣年華粱朝偉鋸扒@銅鑼灣金雀餐廳 2046

地址: 銅鑼灣蘭芳道13-15 號地下

當年王家衛既花樣年華同 2046 有幾段0係金雀餐廳拍, 餐廳裡面除左有強烈電影感之外, 餐廳牆上仲有 "梁朝偉同張曼玉" 戲內食飯既橫畫。

想當年睇 2046, 真係睇到我洽眼訓 ...直至見到木村個蛋撻頭先醒番 D...好難怪木村媽到王家衛飛天, 老老實實我真係 R 哂頭, 恕我唔識欣賞個劇情...不過戲內場景同燈光處理真係拍得唔錯!

A...唔好以為今次 D 相影得唔好, 不過加料玩下 EFFECT 咁配合下王大導既 STYLE 姐!

坐低0個陣十一二點, 得番兩三枱客, 仲有自由行0係度影相, 咦! 我都影緊相...

置身王家衛電影既世界...望住個鐘, 0岩0岩十二點鐘...我要你記住呢一分鐘...(呵欠)

2046 同花樣年華餐你點揀?

十幾種食法, 我比較鍾意 PURE 既牛味, 所以點左個椒鹽牛柳! No sauce 簡單最好!

羅宋湯牛尾腍, 唔駛落胡椒, 夠哂味! 食住牛油多士, 正宗舊式扒房餐廳配搭!

沙津唔馬虎, 蔬菜真係一大兜!

仲有魚柳, 粟米汁有火腿粒, 仲有奶油甜味!

野食相唔攪 EFFECT 比大家睇 "全相", 店內背景相就攪下鬼啦!

支支支...牛柳兩塊五吋半 X 三吋 X 一吋厚, SIZE DOESN'T MATTER, 最緊要好味!

食牛柳, 要見紅, 鐵板太熱, 要搭0係薯菜上避免變熟啊! 唔落汁, 加 d 椒鹽已經好好味!

BB 豬啊...擘大口...等我餵你食一啖...

係咪好好味呢, 肉汁香濃, 牛味豐富, 咬落又鬆軟...唔...唔...唔...

黎杯涷檸水, 清一清, 未飽 ORDER 多個...

栗米牛脷, 其實我鍾意厚切既牛脷多過薄切六塊, 因為食厚厚牛脷既口感好得多呢! 食埋個細薯仔唔再餓 LU!

時間0岩0岩好, 食完! 有禮既侍應仲比我周圍行下睇個夠, 做埋我呢個客就打烊!

環境: 4  (上一代既扒房裝修, 保養好而又整潔, 電影場景下進餐, 別有風味。)
衛生: 3.5  (清潔整齊, 從餐具調味料擺位至筆直枱布可見!)
服務: 3  (女侍應 HELPFUL 健談態度好!)
味道: 3.5  (MEDIUM RARE 控制好, 預算左上鐵板時熱度, 就算邊食邊切都唔會變得太熟; 牛柳質素亦唔錯!)
價錢: 3  (一個牛柳餐加一個牛脷, 二百幾元; 百零元一個牛柳, 轉 SET 加幾十元, 銅鑼灣區合理!)
最終評分: 3.5   牛柳質素, 店內裝潢, 價錢服務, 整體唔錯, 值得一去啊!
金雀餐廳,金雀,扒房,2046,花樣年華,梁朝偉,王菲,張曼玉,章子怡,好孩子,日本,木村,木村拓哉