⭐️米芝連必食褔建菜⭐️最近做開research想尋找米芝連美食 就比我揾到呢間由新加坡起家而出名食褔建菜嘅餐廳 除咗有地道小食同經典菜式 環境好闊落 服務都好細心會主動問有冇食物敏感 同屋企人或者朋友聚餐都好啱👨‍👩‍👧‍👦-🐟跳跳魚撞豆腐 $138呢款期間限定湯品好鮮甜 用咗好跳跳魚煮到奶白色配上硬豆腐作為秋冬湯品 好暖胃☺️-🐖椒鹽豬手 $84/2豬手估唔到咁咁有驚喜 佢係首先蒸煮到得番膠原蛋白 再輕輕咁炸至脆口 配上少少椒鹽 做到皮薄肉嫩嘅效果😋-👯‍♀️二人套餐 $418唔想諗嘅話 揀套餐都好抵食 會包咗以下五款菜式-🍽️精美四小拼四款褔建在地小食前菜 包括小腸 紫菜 筍乾同土荀凍😏 好少有地方食到 好值得一試😜-🐷莆田荔枝肉有啲似咕嚕肉 不過多咗處理得冇咁油膩 仲有荔枝配搭 酸酸甜甜 送飯一流😎-🪸家燒海帶苗用咗高湯做嘅海帶苖 滑捋捋又有啲咬口 仲有少少肉碎 幾有心思😚-🍜福建紅菇海鮮滷麵好大一碗 而且仲落足料 蝦同蜆同埋其他海鮮嘅鮮甜味都好突出 呢個份量其實應該夠三個人分😙-🥣建蓮雪耳湯呢個糖水充滿膠質 但唔會好啜口同黐喉 甜度應該都有就番現代人嘅口味 係少甜 作為滋補糖水作總結
⭐️米芝連必食褔建菜⭐️

🐷莆田荔枝肉

🪸家燒海帶苗

🍜福建紅菇海鮮滷麵

🥣建蓮雪耳湯
呢個糖水充滿膠質 但唔會好啜口同黐喉 甜度應該都有就番現代人嘅口味 係少甜 作為滋補糖水作總結 真係好滿足🤰🏻

📍莆田
銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場7樓A舖