2018-06-13 288 瀏覽
最鍾意食海鮮。有殼嘅海鮮我一定唔會放過。莆田係嚟自星加坡嘅品牌。有個米之蓮嘅推介。一定要來試試。其實以前已經食過。今日突然有想食蟶子。莆田係蟶子專家,所以揀咗佢。可能由於有電話訂位嘅關係。所以侍應就帶咗我哋去圓枱。比較寬闊坐得舒服。正。喜歡莆田入面淺藍色嘅牆身。有屋企嘅感覺。最近去做緊一個優惠。$198有兩碟聖子。 可以揀唔同嘅煮法。你哋可以睇吓餐牌上面嘅相片。 我哋叫咗下面嘅嘢食。1.酒糟聖子。呢個應該係今輪餐牌新嘅煮法。係凍食。聖子有好香嘅酒味浸住。由於凍食嘅關係,唔好加太多調味。可以食返聖子本身嘅鮮味。唔錯。2。蒜蓉蒸蟶子。呢個係最大路嘅煮法。 冇得輸。蒜蓉味好香。正。聖子嘅份量都足夠。我同朋友兩個人叫咗兩碟聖子。 其實食完仲未夠喉。3.自製滑豆腐。唔好睇佢個樣平平無奇。真係好好食。個豆腐真係非常之滑。送飯一流。4.莆田荔枝肉。其實一心諗住黎食蟶子。不過作為食肉獸。點都嗌過肉啦。都幾香。果肉有輕輕炸過。整法都幾開胃。有啲生果嘅鮮甜味。5.扁肉湯。湯入面加左醋會有一陣少少嘅 酸味。鍾意醋嘅朋友。會覺得幾開胃。但如果對醋。可能就未必會鍾意。不過佢好好。可以嗌一位嘅份量, 好細碗一個人
最鍾意食海鮮。有殼嘅海鮮我一定唔會放過。
莆田係嚟自星加坡嘅品牌。有個米之蓮嘅推介。
一定要來試試。其實以前已經食過。
今日突然有想食蟶子。莆田係蟶子專家,所以揀咗佢。

喜歡莆田入面淺藍色嘅牆身。有屋企嘅感覺。

我哋叫咗下面嘅嘢食。
1.酒糟聖子。

2。蒜蓉蒸蟶子。

呢個係最大路嘅煮法。 冇得輸。蒜蓉味好香。
3.自製滑豆腐。

4.莆田荔枝肉。

5.扁肉湯。

湯入面加左醋會有一陣少少嘅 酸味。鍾意醋嘅朋友。會覺得幾開胃。但如果對醋。可能就未必會鍾意。不過佢好好。可以嗌一位嘅份量, 好細碗一個人絕對食得晒。
6.牛油果沙冰。

我自己對牛油果冇乜興趣。但我朋友係牛油果粉絲。佢話呢杯沙冰超級正。算係重牛油果味。 佢強烈推介。所以牛油果粉絲可以一試。

7.薄荷琵琶凍。
我哋只叫咗一個甜品。我比較鍾意薄荷又鍾意食枇杷膏見到呢一個幾特別所以揀咗佢。味道還可以啦。小小薄荷味。 小小琵琶味。算係一試無妨嘅甜品
。不過印象中上次黎叫咗個南瓜同紫薯嘅甜品比較出色。 大家可以留意下餐牌。

總括來講價錢合理食物質素幾好。隨時都會再返嚟食。

小貼士。可預早訂枱。可以要求坐完枱或者坐卡位。因為另外一邊嘅二人枱會比較擠迫。

希望幫到大家啦
牛油果沙冰
自製滑豆腐
酒糟蟶子(凍食)
莆田荔枝肉
蒜蓉蒸蟶子
琵琶凍
牛油果沙冰
自製滑豆腐
酒糟蟶子(凍食)
莆田荔枝肉
蒜蓉蒸蟶子