2023-11-14 10 瀏覽
究極堂(銅鑼灣)有日同同事講開食日本嘢,同事極力推薦究極堂,因為她上次一家人去了餐廳用膳,餐廳安排他們在VIP房,餐廳位於登龍街永光中心11樓。一出電梯就見到餐廳的門面比較乾淨,門口亦放了餐牌供客人查看。一推開門就有個哥哥仔問我地有冇訂檯,因為我們有訂檯的情況下立刻安排了2人位置比我地,位置亦都舒適,有足夠的空間可以供客人可以邊吃飯邊同朋友傾計。究極丼滿滿的是日精選新鮮魚生、大蝦、油甘魚、帶子,拖羅、三文魚籽、吞拿魚蓉,朋友見到亦大讚圖片和實物是相符的,因餐廳的飯是用了赤醋飯,食下去的壽司飯味道醇香海膽右口魚邊蝦卷由於朋友係海膽的fans,他打開餐牌就指定要叫呢個卷物,右口魚肉質鮮滑,再加上中間有炸蝦,一啖食下去好有滿足感,連醬油都可以唔點,直接食都好好食刺身(三文魚、油甘魚、帆立貝)三款刺身都新鮮美味,朋友大讚餐廳的刺身頗高質,下次一定會再來。薯蓉廣島蠔廣島蠔食落好肥美,由於他係用鐵板上,職員亦有溫馨提示,要小心鐵板的旁邊位置比較熱,薯蓉味道亦都好出色,與廣島蠔一齊食味道昇華了另一個層次。豆腐魚餅因在是日精選黑板上見到,所以好奇下是什麼,原來是炸豆腐魚餅,食落味道不俗。可以值得一試。
究極堂(銅鑼灣)

究極丼

海膽右口魚邊蝦卷

刺身(三文魚、油甘魚、帆立貝)

薯蓉廣島蠔

豆腐魚餅

整體用餐都是愉快的,在和職員傾談中得知,如果下次有一班朋友來gathering,可以提早預約,安排VIP房用餐
2023-11-08
  • 究極丼