2019-06-07 243 瀏覽
今日響上環上完堂,搭叮叮落銅鑼灣行下街啦,揹住個saxophone 行左一陣就攰攰地,所以想搵個可以坐得耐少少嘅地方食lunch。朋友提議打邊爐,但我好怕d蒸氣蒸住塊臉,於是就決定食燒肉。食韓式定日式好呢?佢就鍾意食韓式夠惹味,我就鍾意食日式無調味的燒肉,響openrice搵到呢間熊本燒肉可以滿足到兩個人的胃口。大熱天時仲要食燒肉,環境真係好緊要,呢度座位闊落,冷氣足夠之餘通風又好。我地食lunch放題,食物種類都算多,燒嘅有豬、牛、羊、雞、海鮮及蔬菜,另外仲有刺身同熟食,全部都係用機落單,既環保又衛生(唔洗個個「哄」過d食物),飲品就自己響雪櫃攞,有糖無糖,有汽無汽,式式俱全。如果想飲啤酒要加六十幾蚊,價錢都好合理。食物質數方面,我地都好鍾意食牛,所以每樣都點左d黎試,最最最好食的係醬燒牛仔骨,調味剛好,不會太濃,帶甘口,加上油脂分佈好,不知不覺叫完再叫。另外牛胃又係好好味,已經熟左及入了味的,質感軟得黎有少少𡁻口,再輕輕燒香,勁正。牛腸唔係間間燒肉放題都有,過火燒一燒立即油香四溢;仲有牛舌,係厚切的,沒有預先調味,加上少少即磨胡椒及粉紅岩鹽,絕配。雞方面,叫左雞軟骨、大蔥雞串、明太

食物質數方面,我地都好鍾意食牛,所以每樣都點左d黎試,最最最好食的係醬燒牛仔骨,調味剛好,不會太濃,帶甘口,加上油脂分佈好,不知不覺叫完再叫。另外牛胃又係好好味,已經熟左及入了味的,質感軟得黎有少少𡁻口,再輕輕燒香,勁正。牛腸唔係間間燒肉放題都有,過火燒一燒立即油香四溢;仲有牛舌,係厚切的,沒有預先調味,加上少少即磨胡椒及粉紅岩鹽,絕配。雞方面,叫左雞軟骨、大蔥雞串、明太子雞翼同岩鹽雞翼,雞軟骨燒香脆後,真係好好送酒,但今日無叫酒,就以茶代酒啦;雞翼十分肥大,夠落本。
刺身方面,雖然精緻,但十分新鮮,可放心食用。海鮮方面,叫左大蝦、扇貝、青口同多春魚,雖然係急凍貨,但質素十分高,尤其是大蝦,係彈牙的。熟食方面,一定要試烏冬,好滑又煙靭,食到辣的可叫地獄湯烏冬,真係堅辣,上面塊叉燒輕輕燒過十分香口。
最後,食完每人仲有杯haagendazs雪糕做happy ending 。
總括而言,以二百零蚊食呢個燒肉真抵食。仲有店員十分細心,我地食完蝦,即遞上濕紙巾,加晒分啦。