2015-02-22 1041 瀏覽
今晚剛巧在cwb做完facial, 就快閃致電在cwb番工的朋友, 來個即興飯局, 行到朋友公司附近, 這夜突然大風起來, 明顯凍左DD, 所以生冷野都太想食, 朋友提議到他公司附近的拉麵店, 拉麵正合我心水, 原來是一直很想試的拉麵JO朋友說在香港要搵一間好味既正宗日本拉麵店, 數數手指, 只是得1~2間, 拉麵JO正是他杯茶此店除了有四款主打 (豬骨, 味嚕, 辛味, 野菜蔬菜), 還不時有期間限定的款式呢~今天就是這兩款, 分別是蒜油豬骨及木魚豬骨, 定價是$8X, 在老銅來說, 真的不算貴了~跟其他拉麵店一樣, 是自己畫上order紙, 揀選拉麵的軟硬度, 及其他配料等等, 單是一碗拉麵, 又怎能滿足呢! 所以另追加一份餃子(一份6隻), 飲品這裡是有清水供應的每個位的前面也放置了醬油, 筷子, 杯等等工具, 當然也有辛辣的開胃芽菜, 小心喔! 這個對於怕辣的朋友, 算得上極限啦先來是餃子, 怎麼啦!! 其中一隻已經「破相」了, 肉眼睇煎得好燶下, 幸好咬下去是脆的 但size確實"的骰"左D, 餃子餡味道只屬一般而已, 相信下次不會encore吧我那碗是蒜香豬骨, 有日本黑蒜
餃子
餃子
蒜油豬骨
我那碗是蒜香豬骨, 有日本黑蒜油, 叉燒兩塊, 椰菜, 青蔥, 竹荀, 木耳, 個湯碗是偏圓較深的一款, 我先嘗一口湯底, 蒜香濃郁, 豬骨湯夠哂味, 出奇地唔會死咸, 再吃下叉燒, 是半肥瘦的一款, 一肥一瘦融入口中, 滋味無窮
蒜油豬骨
拉麵我揀了普通硬度, 麵質尚可, 合格之上啦! 這頓拉麵餐令我很滿足呢~希望下次再有機會試試其他款式
題外話/補充資料: 他們在座位後面有倨地方可以掛起大褸的, 要不然要抱著來吃, 會很狼狽