2023-07-12 109 瀏覽
位於銅鑼灣登龍街嘅日式居酒屋-一瀧,由兩位日本福岡主廚主理,設計團隊用上古江戶時代做背景,一出Lift已經有好多好靚嘅怖置,打卡一流。餐廳非常闊落,近門口的用餐區遇見宛如穿梭到日本江戶時代的傳統料亭,配搭雅致的格子門窗,店內最後排有美輪美奐嘅浮世繪,我坐嘅位置喺中間,以木色為主嘅日式榻榻米位,真係好似返咗「鄉下」率先上枱嘅係特上刺身8點盛,擺盤超級靚,白身魚居多,仲有甜蝦,海膽,帶子,全部都好鮮甜好好食。然後有我至愛嘅甲羅燒,配上四塊多士,雖然唔係即場燒俾你,同埋我哋影咗好耐相,已經凍晒,但係個味道依然好濃郁,一啲都唔腥。火炙左口魚邊加州卷,呢個性價比高,每一件上面都有塊厚身嘅左口魚,上面好啲類似飯素嘅調味,好正,簡單齒頰留香。日本海膽豆腐皮味道簡單,就係海膽嘅鮮甜,配豆腐皮嘅豆香,調味類似鰹魚汁咁,十分清新。和牛壽喜燒,冇揀到棉花糖因為驚會太甜,叫左牛眼肉,睇落去有片肥肉,但係入口唔會好油膩,非常軟滑,好食到忍唔住再追加左兩片。鍋中仲有好多日本蔬菜, 蘑菇、鴻喜菇、洋蔥、白菜、豆腐、京蔥,同埋一啲好似芋絲咁嘅麵條,好足料。最後真係要大讚呢度嘅服務,事前同餐廳聯絡好,呢餐飯係慶祝紀念日

最後真係要大讚呢度嘅服務,事前同餐廳聯絡好,呢餐飯係慶祝紀念日,想喺送上甜品嘅時候可以喺甜品碟上面寫字,點知最後佢哋直程呢兩客一瀧布甸都係請我哋食,就好似一份賀禮咁,好Sweet好貼心。