2023-12-19 456 瀏覽
又到年尾啦,節日氣氛漸濃,辛苦工作咗成年,一定要慰勞一下,今晚就嚟咗銅鑼灣嘅意法私房菜館 E Molto Buono,享受一下Fine Dining。餐廳裝潢充滿高級感但不落俗套,中間垂吊著華麗水晶燈和桌上的小蠟燭倍,窗外能看到銅鑼灣美麗夜景,充滿浪漫氣氛~今晚我們吃Deluxe set Menu,包括Starter、Soup、Entree、Main Course和Dessert of the Day。Starter【自家製麵包】麵包用布包住保溫,外面天冷食個暖笠笠嘅麵包,好warm呀~麵包配三種醬料,惹味嘅【辣肉腸南瓜醬】、清香嘅【香草茄子醬】、傳統嘅【橄欖油黑醋】,唔係得牛油咁「齋」。【西班牙紅蝦他他】上層係三文魚籽加柚子蜂蜜白酒果凍,再插住魚子醬脆片;下面係蘋果、芹菜、芥末蛋黃醬沙律,夾住中間嘅西班牙紅蝦,仲有柚子柑橘醋泡沫提味。我就上兩層一齊食,下層另外品嘗清新沙律;【香煎北海道刺身帶子】上面係香煎北海道刺身帶子,可口鮮味,配黑松露蛋黃慕絲一齊食味道更豐富,底下係青蘋果藜麥蟹肉沙律,啖啖都食到蟹肉,正~兩道前菜都用咗好多材料,有齊果香果甜,帶子、蝦蟹、三文魚籽嘅鮮,擺盤精緻亮麗

Starter
【自家製麵包】

【西班牙紅蝦他他】

兩道前菜都用咗好多材料,有齊果香果甜,帶子、蝦蟹、三文魚籽嘅鮮,擺盤精緻亮麗,真係誠意創意十足。

Soup
【法式龍蝦湯】味道濃郁,蝦肉爽甜,最重要係份量多,大滿足😌

Entree
【香脆蝸牛薯蓉球】香脆外皮,裡面係軟滑薯蓉同爽彈田螺混合,底下有咖哩汁令味道帶點香口惹味。

【香煎鵝肝】鵝肝又大又厚,切下去香油溢出,沾些甜酒醃漬的櫻桃,上面亦有些芽菜苗,減低油膩感。和香脆多士吃,又是另一種風味。

【番石榴雪葩】吃高級法國菜必有的雪葩,清清口腔迎接主菜。

Main Course
【香煎智利海鱸魚】鱸魚來自智利,魚肉雪白嫩滑,魚皮翼煎得香脆。醬汁係番茄醬,酸甜度恰到好處,配菜有橄欖、薯蓉、粟米筍、小蕃茄、紅蘿蔔等,營養豐富。

【燴澳洲和牛牛面頰】想吃牛肉但又怕攝取太多脂肪,吃面頰肉就啱晒。牛面肌肉運動量大所以無乜脂肪,肉質極軟牛味極濃,配紅酒汁令牛味進一步提升。

Dessert of the Day
兩款不同嘅Mousse,一黑一白好有格調。【海鹽焦糖朱古力 Baileys Mousse】有海鹽嘅咸、焦糖嘅甜再帶點酒味,味道變化多;【粟子朱古力Mousse】,軟滑朱古力Mousse、軟糯棉花糖、香脆朱古力脆塊,多種口感~兩款甜品各有千秋~

最後還有一些【一口小甜點】,包括芒果熱情果味朱古力、伯爵茶味Macaron、茉莉花味蝴蝶酥等。喝着熱茶吃着小甜點,為寒冷的冬夜帶來悠閒和溫暖。