2016-12-04 373 瀏覽
豬小姐今晚又去食日本料理啦 皆因小妹九月份牛一 咀刁v話請我去食好西 尼位朋友認真唔話得啦聽朋友講過鉄人旨花嘅omakase好豐富 食材用料亦正宗新鮮 未食已經相當期待環境恬靜舒適 裝潢十分有格調 感覺高尚鉄人旨花主要分兩邊嘅 一邊係食鐵板燒 另外一邊食刺身壽司等我地今次係食omakase 可以坐bar枱欣賞下師傅用心為我地即席準備食材先上前菜!由左數起 分別係芥末八爪魚 明太子沙律 三文魚頭鼻軟骨芥辣味好強烈 喜歡芥辣嘅豬小姐大叫過癮 八爪魚帶爽黏稠度高明太子沙律已切成正方形粒 的骰可愛!爽脆有口感 明太子小小辣 味道唔算突出 係小朋友都會喜歡嘅前菜三文魚頭鼻軟骨豬小姐都係第一次食 係薄透嘅奶白色 食落係軟骨般嘅爽 味道帶酸 幾開胃龍蝦刺身出場了! 尼至澳洲嘅龍蝦好生猛 尼到時我地見到佢仲郁緊擺盤相當講究及有氣勢!保留龍蝦頭及尾部 (頭部等陣會用尼淆湯) 師傅會將完隻龍蝦起肉切片 切出尼份量亦唔少 冰鎮以保持新鮮龍蝦刺身味道較淡 純粹係食其鮮味 重口味嘅豬小姐點左啲醬油提鮮龍蝦肉晶瑩剔透 口感爽彈清新 多食都唔會覺得膩!屬於鐵板單品嘅薄燒蔥花牛肉竟然可以一嚐牛肉嫩滑充滿肉汁 配上香濃
豬小姐今晚又去食日本料理啦

三文魚頭鼻軟骨豬小姐都係第一次食
係薄透嘅奶白色 食落係軟骨般嘅爽 味道帶酸 幾開胃
新鮮澳洲龍蝦
龍蝦刺身
龍蝦刺身出場了!
尼至澳洲嘅龍蝦好生猛 尼到時我地見到佢仲郁緊
龍蝦刺身

龍蝦肉晶瑩剔透 口感爽彈清新 多食都唔會覺得膩!
薄燒蔥花牛肉
屬於鐵板單品嘅薄燒蔥花牛肉竟然可以一嚐
牛肉嫩滑充滿肉汁 配上香濃蔥花 薄薄嘅一片已感滿足!

壽司分面認真大滿足
深海池魚配海膽壽司
深海池魚厚切 帶出淡淡魚味 爽滑帶嚼勁口感 加入海膽加強鮮甜度 小清新!
胡椒柚子金目鯛壽司
金目鯛經過輕輕火灸 令魚油慢慢滲出 軟柔油香嘅金目鯛加上味道出位嘅柚子胡椒作衝突 令人一試難忘
右口魚邊壽司
左口魚邊就食得多 唔知右口魚邊又係點架呢

右口魚邊味道質感與左口魚大致相同 口感滑溜慢慢溶化 右口魚塗上薄薄嘅醬油去燒增添焦香提味
海膽軍艦 好正! 好正! 好正!因為係事實所以要講三次
馬糞海膽軍艦
北海道馬糞海膽矜貴 橙黃色嘅佢甘香馥郁 質感幼滑豐富都不在話下 用料一啲都唔吝嗇 有成兩三層海膽!
係相當高質及足料嘅海膽軍艦 真叫人卻罷不能呢
拖羅壽司
另一令人心花怒放嘅係拖羅壽司!油脂分佈平勻 淡粉紅帶光澤 望上去已經知係上等拖羅
四個字 入口即溶!加埋魚脂香充滿口腔 贏哂!豬小姐表示相當幸福
海鰻卷
大大片鰻魚加極多蟹籽包住嘅卷物一樣吸晴
鰻魚無骨充滿微焦燒汁味 量多蟹料在口內爆發 唔錯!

加入味道獨特嘅紫蘇葉 喜歡與否 見人見智
喜知次
喜知次係日本魚界可算珍貴!鮮紅明艷嘅魚身 有著魚鮮非魚腥 帶鮮甜 擠出檸檬汁更酸胃 可惜入口偏乾 影響肉質
龍蝦菜湯
用龍蝦頭淆嘅菜湯感覺有啲可惜
雖然湯裏有豐富健康嘅蔬菜及菇菌 甜甜地 但味道相當清淡 龍蝦味亦嚐不了 與我想像中有點出入呢!
抹茶紅豆奶凍
甜品帶比我地驚喜
抹茶紅豆奶凍唔太甜 奶凍奶味濃郁而且幼滑 加上抹茶紅豆尼對perfect match做點綴 連我尼個非甜品愛好者都大讚好

是日晚餐相當滿意
再一次多謝咀刁v尼位善長仁翁哈哈!
2016-11-22
生日