2016-01-13 949 瀏覽
有廣州同事過左嚟香港總公司做嘢,佢話叫一定要帶佢試下香港本地嘅特色小食,香港茶餐廳最多,咁就決定帶佢去茶餐廳啦,去茶餐廳就梗系要食菠蘿油同絲襪奶茶啦,就近比較出名就帶佢去金鳳,一間唔起眼嘅老字號。蛋撻我同事話好好食,我都覺得OK,蛋液做得好滑,烤得時間又控制得好,皮做得好松,又層層松脆,又唔系好甜,食完一個都唔覺得膩。牛油菠蘿包,嚟呢度一定要試呢個啊,菠蘿包做得好好食,酥皮焗得剛剛好,香脆,包身又松軟,中間夾一塊牛油,同面包一起食,濃郁嘅牛油加菠蘿包,系一種享受。茶餐廳梗系唔少得奶茶喇,凍奶茶,茶味濃奶香醇,好香滑,適度適中,好好飲,嚟嘅朋友仔一定要試下絲襪奶茶,正。
2016-01-04