餐廳: 阿翁小館
資訊:

餐廳: 阿翁小館
資訊:

2023-10-29 55 瀏覽
平時好少食大閘蟹,見朋友生日話呢到有個大閘蟹套餐叫我一齊試下,就跟佢黎試下呢個嘅新菜單,價錢都唔平,成二千蚊一個人,首先係有生拆大閘蟹粉翅,一放落枱已經聞到浸浸蟹黃香,畢起都幾足料,成碗都充滿翅同蟹肉,但食落有D鹹,會口渴。呢到侍應好好,不停幫我哋添茶。跟住就黎左客28頭特選吉品鮑配清灼本地生菜膽,本身自己對新鮮鮑魚比較有興趣,所以唔太識欣賞呢款乾鮑,亦都冇抱太大期望。食落個汁係唔錯嘅,配落鮑魚到都幾惹味。然後就到今日主菜,原隻江蘇大閘蟹(六兩)。我未試過食大閘蟹,都覺得呢隻蟹麻麻哋好味,首先係冇乜膏,其次亦唔係好香,朋友話今次呢兩隻係麻麻哋,當自己唔好彩。比較窩心係食完大閘蟹會有薑茶,杯茶好飲,薑味亦非常出。其實食完個蟹都飽飽地,睇餐單發現仲有雞同飯,本身都驚食唔晒。上菜發現都Ok 份量唔會over,個薑蔥生煎鹽香雞煎得幾香口,但就咁食都係有d鹹,然後侍應姐姐話配埋蟹粉蟹肉炒飯黎食,真係又幾夾。個飯一放低已經聞倒好香蟹味,啱啱炒起夠哂香口,值得一讚啲飯炒得乾身,粒粒分明,本身都好鍾意食飯,加上啖啖都有蟹肉配蟹粉香味,呢個飯值100分!甜品方面,因為有原盅燉冰花官燕,所以佢上咗兩度簡單
,不停幫我哋添茶。
生拆大閘蟹粉翅

28頭特選吉品鮑配清灼本地生菜膽

原隻江蘇大閘蟹(六兩)
原隻江蘇大閘蟹(六兩)
薑茶

,加上啖啖都有蟹肉配蟹粉香味,呢個飯值100分!
蟹粉蟹肉炒飯
薑蔥生煎鹽香雞

甜品方面,因為有原盅燉冰花官燕,所以佢上咗兩度簡單嘅甜點配襯,呢個想法幾好,如果食得太濃味,就會蓋過咗黎緊燕窩嘅味道。個官燕睇落非常名貴,味道亦唔太甜
食完覺得個人滋潤左,係女士嘅最愛。
精美甜品
原盅燉冰花官燕

總括嚟講都幾好食,係有幾道菜味道偏鹹,可以改善。另外呢度嘅服務質素非常好,令人有賓至如歸的感覺。下次轉餐單,都可以嚟試吓。
2023-10-28
$2068 (晚餐)
生日
生拆大閘蟹粉翅