2018-03-26 222 瀏覽
上星期,外遊了八天,結果有兩個,一是大出血,二是好掛住香港的米線。所以一返到香港,急不及待,速速走去食番碗米線。食米線,其中一個選擇我會選這個品牌,因為好食、抵食。況且,近年的分店裝修都好了很多,坐得比以前舒服。就好似這間荃灣分店咁,有梳化椅坐,見到前面一檯啲小朋友食得幾咁enjoy。今次我哋叫咗【豆卜、酸菜、魚蛋,少米線,蕃茄湯底 $41】和【豆卜、魚蛋、牛丸,米線,清湯底 $40】。【豆卜、酸菜、魚蛋,少米線,蕃茄湯底】大大碗唔在講,蕃茄湯底好濃蕃茄味,好健康。酸菜是這裡必食的餸之一,它不是真的很酸,反而有些甜味,好好食的。豆卜吸收咗蕃茄湯,味道唔使多講,梗係超正啦!【豆卜、魚蛋、牛丸,米線,清湯底】又係大大碗,湯底好雪白,鮮甜。好鍾意佢有好多芽菜和枸菜。米線又軟又滑。魚蛋很彈牙,又是另一必食之選。豆卜吸收咗清湯,食落味道絕不遜於蕃茄湯。牛丸係唔係手打我唔知,我只知好食彈牙,就足夠。這間連鎖店的米線一直都保持水準,食過幾家分店的味道都是一樣,抵讚!

【豆卜、酸菜、魚蛋,少米線,蕃茄湯底】

【豆卜、魚蛋、牛丸,米線,清湯底】

魚蛋很彈牙,又是另一必食之選。

豆卜吸收咗清湯,食落味道絕不遜於蕃茄湯。

牛丸係唔係手打我唔知,我只知好食彈牙,就足夠。