2014-11-05 443 瀏覽
都好多年無黎食咯,突然有點掛住以前美味牛腩撈麵,今晚好想回味一下。見到晚飯時間非常冷清,好多座位隨便坐,但無諗過咩原因,食左先講。牛筋腩撈麵,勁難食 ﹗仲要咁貴。牛筋大路,還可以,無特別,味道同質感都合格。但牛腩又碎又韌又乾又少,劣得可憐,雖則我好鍾意食柱侯牛腩,但實在太差。我除左食到好重既果皮味外,完全食唔到其他味道。麵條煮到腍劈劈又啖口,層經被剪斷過,太短又碎,唔喜歡,個清湯又好鬼咸。辣椒油,味道沉實,唔香唔辣,只係油味,無咩辣味囉,恰似點油一般,差差差。專程走黎太和食麵,點知比起以前差百倍,以前算滿意,依家係要用難食同惡劣黎形容囉。菜芯油菜,食落好奇怪,未試過淡如水既菜芯,無味既,到底佢地點煮架呢?定係產地來源唔同?定係我今日味覺有問題?機乎係無菜味,唔知食緊咩,覺係趙緊啲葉既纖維,而且唔係鮮嫰,有渣既、粗糙,好差,好很難食。

牛筋腩撈麵
菜芯油菜